Μελέτη: Πώς η χρήση κινητού επηρεάζει το βάρος των εφήβων;

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021

Τις επιπτώσεις της χρήσης του κινητού, αυτή τη φορά στη σωματική και όχι στην ψυχική υγεία, αναλύει μια νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, η οποία φανερώνει ότι ακόμη και η μέτρια χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος των εφήβων.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει μέσα στη μέρα ένας έφηβος  στο «smartphone» του, τόσο περισσότερο ρέπει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Χάνα Οχ του Πανεπιστημίου της Κορέας, που έκαναν τη σχετική διαδικτυακή παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο για θέματα επιστήμης της διατροφής «Nutrition 2021 Live Online», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 53.000 εφήβους, 12 έως 18 ετών.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη συσχέτισε τις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές (π.χ. κατανάλωση φρούτων και λαχανικών), καθώς και τις ανθυγιεινές (παράλειψη πρωινού, κατανάλωση «φαστ φουντ», τηγανητών, ποτών με ζάχαρη κ.α.), με τον χρόνο ημερήσιας χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά ήταν πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στο smartphone τους.

«Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους, λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις επιπτώσεις του χρόνου μπροστά από μια οθόνη smartphone πάνω στη διατροφή και στην παχυσαρκία. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τόσο ο χρόνος χρήσης του έξυπνου κινητού τηλεφώνου όσο και το είδος του περιεχομένου που βλέπει ο έφηβος σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή και την παχυσαρκία στους εφήβους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι ανησυχητικά, καθώς τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και ως ενήλικες, αντιμετωπίζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά στη συσχέτιση κινητού τηλεφώνου-διατροφής, οι ερευνητές εντοπίζουν τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους σε ενέργειες, όπως το επιθετικό και παραπλανητικό ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων, η «αφηρημένη» κατανάλωση τροφίμων κατά τη χρήση του κινητού, ο ανεπαρκής ύπνος, η ελλιπής σωματική άσκηση κ.α.

Από την άλλη, επισήμαναν ότι τα smartphones μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η υγεία των εφήβων, για παράδειγμα μέσω ψηφιακών εφαρμογών (apps) που βοηθούν στην παρακολούθηση της σωστής διατροφής.

banner

banner1220x365