Μπορεί ο τρόπος που οδηγούμε να «αποκαλύψει» πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ;

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021

Θα μπορoύσε ο τρόπος που οδηγούμε να μας αποκαλύψει κατά πόσο κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε την νόσο Αλτσχάιμερ μελλοντικά; Κι όμως, οι επιστήμονες απαντούν καταφατικά, επισημαίνοντας πως ορισμένες από τις λεπτές διαφορές στο πώς ελέγχει κάποιος ένα όχημα, μπορεί να σχετίζονται με πρώιμα στάδια της νόσου.

Προκειμένου να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση, οι επιστήμονες προχώρησαν στη διενέργεια ενός πειράματος, χρησιμοποιώντας συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) σε ένα γκρουπ ατόμων άνω των 65 ετών στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον και παρακολούθησαν στενά την οδήγησή τους επί ένα έτος.

Αυτό που οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν, είναι εάν μέσω της μελέτης των οδηγικών συνηθειών αυτής της ομάδας ανθρώπων θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν συμπτώματα πρώιμου σταδίου της νόσου, και όλα αυτά χωρίς να είναι απαραίτητη η ανάγκη διεισδυτικών ή πολύ δαπανηρών ιατρικών διαδικασιών.

Έπειτα από 365 ημέρες έρευνας, συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες, όπως αναφέρει το BBC.

Τι φανέρωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας

Μεταξύ των 139 ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι μισοί από αυτούς είχαν πολύ πρώιμη ή «προκλινική» νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ανάλυση της οδήγησης των δύο ομάδων αποκάλυψε ανιχνεύσιμες διαφορές μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, εκείνοι με προκλινικό Αλτσχάιμερ τείνουν να οδηγούν πιο αργά, να κάνουν απότομες αλλαγές, να ταξιδεύουν λιγότερο τη νύχτα και να έχουν καταγράψει λιγότερα χιλιόμετρα, συνολικά. Επισκέφθηκαν επίσης μια μικρότερη ποικιλία προορισμών ως οδηγοί μέσα στον χρόνο.

«Το πώς μετακινούνται οι άνθρωποι μέσα στα καθημερινά τους περιβάλλοντα, από τα μέρη που επισκέπτονται μέχρι το πώς οδηγούν, μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία τους», δηλωσε η Sayeh Bayat, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

Οι ανιχνευτές GPS που τοποθετήθηκαν στα αυτοκίνητα των συμμετεχόντων αποκάλυψαν αυτές τις κινήσεις και πότε συνέβησαν, λεπτομερώς.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη είχαν χωρίσει από πριν τους συμμετέχοντες σε ασθενείς με προκλινική νόσο του Αλτσχάιμερ και σε αυτούς που δεν είχαν, χρησιμοποιώντας ιατρικές εξετάσεις. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των δεδομένων οδήγησης, κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα μοντέλο που θα μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα κάποιου να έχει προκλινικό Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιώντας μόνο την ηλικία του και τα δεδομένα οδήγησης του GPS. Αποδείχθηκε 86% ακριβές.

Το μοντέλο ήταν ακόμα πιο ακριβές (90%) όταν πρόσθεσε επίσης τα αποτελέσματα μιας γενετικής εξέτασης για το Αλτσχάιμερ, που υποδεικνύει εάν μπορεί να έχετε κληρονομικό κίνδυνο για την ασθένεια. Όμως, η πρόβλεψη που βασίστηκε στην ηλικία και στην οδήγηση μόνο ήταν σχεδόν εξίσου ακριβής.

Σίγουρα, απαιτούνται μεγαλύτερες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να φανεί μια οριστική σχέση μεταξύ των ανιχνευόμενων οδηγικών συμπεριφορών και της προκλινικής νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος ανίχνευσης της κατάστασης σε προγενέστερο στάδιο, ενδεχομένως υποστηρίζοντας τη θεραπεία. Αλλά εγείρεται επίσης, το ερώτημα εάν οι ηλικιωμένοι θα ήθελαν η συμπεριφορά τους να παρακολουθείται τόσο στενά, ακόμη και αν υπήρχαν οφέλη για την υγεία.

banner

banner1220x365