Έρευνα: Χωρίς θεραπεία περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με υπέρταση

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα σχετικής μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τον ΠΟΥ, τα οποία καταδεικνύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο που έχουν υπέρταση, δηλαδή 720 εκατομμύρια, δεν λαμβάνουν θεραπεία, γεγονός το οποίο τους εκθέτει σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Η υπέρταση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής, εγκεφαλικής και νεφρικής νόσου και είναι μια από τις σημαντικές αιτίες θανάτου και ασθενειών στον κόσμο», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως στον κόσμο συνδέονται άμεσα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ανάληψη δράσης πάνω σε αυτήν την παράμετρο θα μπορούσε να επιτρέψει να μειωθεί κατά 20 με 25% ο αριθμός των καρδιακών προσβολών και κατά 35 με 40% αυτός των εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τους ίδιους

Τι φανέρωσε η μελέτη

Η μελέτη αυτή που έγινε από το Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχει από υπέρταση στον κόσμο διπλασιάστηκε σε 30 χρόνια, φθάνοντας από τα 650 εκατομμύρια το 1990 στο 1,28 δισεκατομμύριο το 2019.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή συνδέεται σε πραγματικούς αριθμούς με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την γήρανσή του: αναλογικά η μερίδα των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση άλλαξε λίγο σε 30 χρόνια (περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού).

Παράλληλα, παρατηρείται μια μεταφορά από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχές: την ώρα που τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν υπέρταση μειώθηκαν στις χώρες με υψηλό εισόδημα, αυξήθηκαν ή έμειναν σταθερά σε πολλές χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, στην Ωκεανία ή σε ορισμένες χώρες της Ασίας.

Επιπλέον οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 580 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπέρταση χωρίς να το γνωρίζουν. Συνολικά περισσότεροι από τους μισούς που πάσχουν από υπέρταση (ήτοι 720 εκατομμύρια) δεν λαμβάνουν θεραπεία.

«Απλό να διαγνωστεί η υπέρταση, αλλά πολλοί δεν λαμβάνουν τη θεραπεία»

«Καθώς η υπέρταση είναι απλό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί με φάρμακα χαμηλού κόστους, είναι μια ήττα από άποψη δημόσιας υγείας ότι τόσο πολλοί άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται», σχολίασε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, ο Καθηγητής Ματζίντ Εζάτι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παράλληλα με την έρευνα αυτή, ο ΠΟΥ δημοσίευσε νέες συστάσεις για την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, ενώ υπογράμμισε την σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής. Για να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί η υπέρταση, θα πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο αλάτι και περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να υπάρχει τακτική σωματική δραστηριότητα, να αποφεύγεται το κάπνισμα και να μειώνεται η κατανάλωση αλκοόλ.

banner

banner1220x365