«Kαμπανάκι» επιστημόνων για έξαρση της γρίπης μέσα στο χειμώνα

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021

Έξαρση της γρίπης φοβούνται οι ειδικοί ότι θα πυροδοτήσει η άρση των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αμελήσουν τον εποχικό εμβολιασμό τους κατά του ιού της γρίπης.  «Φέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας,Σεν Πέι.

Σε «θολά νερά» οι επιστήμονες

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μακρόχρονη επιβολή περιοριστικών μέτρων σε ορισμένες περιοχές κατά την περίοδο της πανδημίας θα επηρεάσει δυσμενώς τη μεταδοτικότητα της γρίπης, καθιστώντας μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων ευάλωτους στη γρίπη.  Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την επιδημιολόγο Άμπερ Γουίν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο στελέχη της γρίπης H3N2, H1N1 και Β.

«Περιμένουμε ‘σκληρό χτύπημα’ της γρίπης»

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει -πιθανώς με ένταση- στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) εφέτος τον χειμώνα. «Μόλις χαλαρώσουμε τις καλές πρακτικές υγιεινής μας, η γρίπη είναι πιθανό να ‘χτυπήσει’ σκληρά», σύμφωνα με τον κλινικό επιδημιολόγο Ρόμπερτ Γουέαρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Αρκετοί επιστήμονες ομολογούν, πάντως, ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν φέτος σχετικά με τη γρίπη. «Αν οποιοσδήποτε σας πει ότι ξέρει, στην πραγματικότητα δεν ξέρει», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Τζον Πέιτζετ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στην Ουτρέχτη.

Σημειώνεται ότι εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Ωστόσο, στη διάρκεια της πανδημίας κατά τη διετία 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και φέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες.

banner

banner1220x365