Έρευνα: Κι όμως το κολύμπι στη θάλασσα τον χειμώνα βοηθά στην απώλεια βάρους

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021

Η χειμερινή κολύμβηση και ειδικά σε κρύες θάλασσες κρύβει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους, καθώς και στη γενικότερη ευεξία και καλή υγεία του οργανισμού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, τα άτομα που κολυμπούν συχνά σε κρύο νερό, όπως σε θάλασσες ή λίμνες, καίνε περισσότερες θερμίδες όταν τα νερά είναι πραγματικά παγωμένα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή οκτώ αντρων, οι οποίοι πήγαιναν για κολύμπι τους χειμερινούς μήνες δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Συγκριτικά με άλλους οκτώ άνδρες παρόμοιας ηλικίας και βάρους, διαπιστώθηκε ότι το πρώτο γκρουπ των αντρών έκαιγε περίπου 500 επιπλέον θερμίδες το 24ωρό.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν σε κρύο νερό εκπαιδεύουν το σώμα τους να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Καθώς καίνε περισσότερες θερμίδες, είναι πιθανό να χάσουν βάρος, κάτι που θα μπορούσε να κάνει καλό και στην υγεία τους γενικά, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τόσες πολλές ασθένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά η  Dr Camilla Scheele, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης,

Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη, οι άνδρες που κολυμπούν το χειμώνα έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν κρυώνουν, το σώμα τους μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο για να ζεσταθεί - όπως κάποιος χωρίς ρούχα, σε σύγκριση με κάποιον με χειμερινό μπουφάν.

Παράλληλα, όσοι κολυμπούν σε κρύα νερά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, γεγονός που «μεταφράζεται» σε λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση του σώματος σε ακραίες θερμοκρασίες - όπως σε σάουνα ή κρύα νερά - μπορεί να κάνει το σώμα να αντιδρά πιο καλά στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Η συγγραφέας της μελέτης, Susanna Sοberg, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, κατέληξε: «Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι το χειμερινό κολύμπι αποτελεί μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να δώσει περισσότερη ενέργεια και θα μπορούσε να συμβάλει στην απώλεια ή τον έλεγχο του βάρους».

banner

banner1220x365