Κορωνοϊός: Mπορεί το εμβόλιο να επηρεάσει τον έμμηνο κύκλο των γυναικών;

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021

Αν και ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει αλλαγές στην έμμηνο ρύση τoυς μετά τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, μια νέα επιστημονική μελέτη στη Βρετανία έρχεται να απορρίψει την ύπαρξη οποιασδήποτε συσχέτισης.

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Βικτόρια Μέιλ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, που έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει ακόμη κάνει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), ανέλυσε στοιχεία για 1.273 γυναίκες, οι οποίες κρατούσαν αναλυτικές καταγραφές για την περίοδο τους πριν και μετά τον εμβολιασμό τους.

Όπως ανέφερε η Δρ. Μέιλ, «δεν μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε ισχυρά σήματα που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα εμβόλια Covid-19 συνδέονται με αλλαγές στον χρονισμό της περιόδου των γυναικών».

Η ίδια ωστόσο, δεν απέκλεισε ότι μεγαλύτερες μελέτες στο μέλλον ή σε άλλες χώρες μπορεί να βρουν κάποια τέτοια σχέση.

Παράλληλα, η ειδικός εξήγησε ότι οι περισσότερες γυναίκες που αναφέρουν κάποια τέτοια αλλαγή μετά τον εμβολιασμό τους, βλέπουν την περίοδο τους να επιστρέφει στο φυσιολογικό στον επόμενο κύκλο.

Μεταξύ άλλων, η Δρ. Μέιλ ανέφερε ότι και άλλες έρευνες που έχουν γίνει, δεν βρήκαν στοιχεία ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα.

banner

banner1220x365