Έρευνα: Όσα περισσότερα τα αντισώματα, τόσο μεγαλύτερη η προστασία των εμβολίων έναντι της Covid-19

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021

Και καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να απασχολεί τον πλανήτη, με κάποιες χώρες να  επιστρέφουν και πάλι στη λύση των lock down σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της δυναμικής εξάπλωσης του ιού, μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την προστασία που μας προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της  Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων κατά του κορονoϊού σε έναν άνθρωπο, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που του παρέχει ένα mRNA εμβόλιο Covid-19. Αυτί είναι το βασικό αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι από ένα σημείο και πέρα είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού.

Tι φανέρωσε η μελέτη;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Πίτερ Γκίλμπερτ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson του Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό  περιοδικό «Science», αξιολόγησαν κατά πόσο το επίπεδο των αντισωμάτων αποτελεί αξιόπιστο δείκτη προστασίας ενός εμβολίου.

Η μελέτη, που έγινε σε πλήρως εμβολιασμένους με Moderna (δύο δόσεις), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος Covid-19 είναι περίπου 10 φορές μικρότερος στους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει τα περισσότερα αντισώματα στον οργανισμό τους (στο κορυφαίο 10% από άποψη συνολικού αριθμού αντισωμάτων), σε σχέση με εκείνους που έχουν μη ανιχνεύσιμα αντισώματα.

banner

banner1220x365