Πείτε «ναι» στην αισιοδοξία και χαρίστε χρόνια ζωής στον εαυτό σας!

Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022

Μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από κάποιο καρδιοαγγειακό πρόβλημα διατρέχουν οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι και περιβάλλονται από θετικές σκέψεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen».

Τι έδειξε η έρευνα

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Ροζάνσκι της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη αξιολόγησε τα ευρήματα 15 ερευνών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2001-2017 και αφορούσαν συνολικά σχεδόν 230.000 ανθρώπους, για μια περίοδο από δύο έως 40 χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με τους απαισιόδοξους ανθρώπους, οι πιο αισιόδοξοι είχαν κατά μέσο όρο 35% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου και 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μάλιστα, βρέθηκε ότι όσο πιο αισιόδοξος είναι κανείς, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και το αντίστροφο.

Οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να ζουν πιο υγιείς ζωές, με καλύτερη διατροφή, σωματική άσκηση και φροντίδα για την πρόληψη των προβλημάτων υγείας τους. Κατά συνέπεια  εμφανίζουν συνήθως, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερη φλεγμονή στο σώμα τους. Είναι επίσης, καλύτεροι στο να λύνουν προβλήματα και να αντεπεξέρχονται στις αναποδιές της ζωής. Συχνά, επίσης νιώθουν έναν σκοπό στη ζωή τους, καθώς και θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη.

Το παρήγορο είναι ότι η αισιοδοξία επηρεάζεται κυρίως από μη γενετικούς παράγοντες, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν στάση ζωής και να αποκτήσουν μια αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων, θέτοντας τα θεμέλια για την καλύτερη ψυχική, αλλά και σωματική τους υγεία.

 

banner

banner1220x365