Καφές χωρίς καφεΐνη : Eίναι επικίνδυνος για την υγεία μας;

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022

Αρκετοί από εμάς προτιμούμε τον καφέ χωρίς καφεΐνη, καθώς δεν μας προκαλεί νευρικότητα, πράγμα που μας βοηθά να κοιμόμαστε πιο ήρεμοι τα βράδια. Μάλιστα, για πολλούς θεωρείται και καλύτερης ποιότητας καφές από τον κανονικό. Τι ισχύει όμως, στην πραγματικότητα; Θα μπορούσε η διαδικασία με την οποία αφαιρείται η καφεΐνη να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας; Στις γραμμές που ακολουθούν θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε φως στις συνήθεις απορίες σας πάνω στο θέμα.

Ποια είναι η ποσότητα καφεΐνης που περιέχεται σε έναν ντεκαφεϊνέ καφέ;

Για να οριστεί ο καφές ως ντεκαφεϊνέ πρέπει να έχει αφαιρεθεί οπωσδήποτε το 97% της καφεΐνης. Έτσι απομένουν περίπου 5mg καφεΐνης, σε σύγκριση με τα 100- 50 mg που περιέχονται σε περίπου 170 γραμμάρια καφέ.

Πώς γίνεται αφαίρεση της καφεΐνης;

Υπάρχουν 3 τρόποι να αφαιρεθεί η καφεΐνη: με τη χρησιμοποίηση οργανικών χημικών διαλυτών (χλωριούχο μεθυλένιο ή οξικό αιθυλεστέρα), με διοξείδιο του άνθρακα ή με τη μέθοδο του νερού. Επειδή ο οξικός αιθυλεστέρας προέρχεται από τα φρούτα, ο ντεκαφεϊνέ που παράγεται με αυτό τον τρόπο μερικές φορές αναφέρεται ως «φυσικός» ντεκαφεϊνέ.

Είναι βλαβερός ο ντεκαφεϊνέ για τον οργανισμό;

Aν και κατά καιρούς, είχε υπάρξει ανησυχία αναφορικά με τις επιπτώσεις του χλωριούχου μεθυλενίου στην υγεία, δεδομένου ότι υπάρχουν μελέτες σε πειραματόζωα που αποδεικνύουν την τοξική δράση της συγκεκριμένης ουσίας, όταν εισπνέεται.

Ωστόσο, δεν υπήρξε επιστημονική τεκμηρίωση καρκινογόνου επίδρασης στον άνθρωπο από την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ που έχει αποσταχθεί με αυτή τη μέθοδο.

Σε κάθε περίπτωση, αν διατηρείτε κάποιο σκεπτικισμό σχετικά με την ασφάλεια του ντεκαφεινέ  ροφήματος, μπορείτε να επιλέξετε βιολογικό.

Ο βιολογικός ντεκαφεϊνέ στηρίζεται στην ελβετική μέθοδο του νερού, μια πλήρως ασφαλή, χωρίς χημικές ουσίες, διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης.

Στη μέθοδο αυτή, οι κόκκοι εμποτίζονται σε πολύ ζεστό νερό και η καφεΐνη, καθώς και αρώματα και άλλα συστατικά εκχυλίζονται φυσικά σε διάλυμα.

Η καφεΐνη φιλτράρεται και το υπόλοιπο του διηθήματος επανεισάγεται και ξηραίνεται στον κόκκο του καφέ.

banner

banner1220x365