Χαμογελαστή κατάθλιψη: Tι είναι & πώς εκδηλώνεται;

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022

Γελάτε,  πηγαίνετε στη δουλειά σας, όλα είναι σε τάξη στο σπίτι σας, νιώθετε δραστήριοι και φαινομενικά όλα κυλούν ήρεμα. Υπάρχουν όμως, και στιγμές που έρχονται ξαφνικές εναλλαγές στη διάθεσή σας και ξεσπάσματα που μαρτυρούν ότι πίσω από την φαινομενική νηνεμία κάτι κρύβεται.

Το smiling depression ή ελληνιστί, χαμογελαστή κατάθλιψη εκδηλώνεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Ακραίες συναισθηματικές εναλλαγές, π.χ. ξεσπάτε σε κλάματα, συνήθως με μια δυσανάλογη της αντίδρασής σας αφορμή.

- Κάθε πρωί δεν εστιάζετε στις χαρές που μπορεί να σας φέρει το ξεκίνημα μιας νέας μέρας, αλλά σας κατακλύζουν απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον.

-Έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης και η προσοχή σας διασπάται πολύ εύκολα

-Επιθετική συμπεριφορά, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται ξαφνικά: Εάν ξαφνικά νιώθετε πως δεν σας καταλαβαίνει κανείς  και συχνά αισθάνεστε ότι βγαίνετε εκτός ορίων, μιλώντας άσχημα σε αγαπημένα σας πρόσωπα, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.

-Σας κατακλύζει ένα αίσθημα ματαιότητας. Αντιμετωπίζετε όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον σας με απαισιοδοξία και δυσκολεύεστε να βρείτε νόημα στην καθημερινότητά σας.

- Προτιμάτε να περνάτε χρόνο μόνοι σας και αποφεύγετε τις επαφές με πολύ κόσμο.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική και πολύτιμη με την σωματική σας υγεία. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να προσποιείστε ότι είστε καλά, αλλά να γίνετε πραγματικά καλά. Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και με τη δική του καθοδήγηση θα δείτε και πάλι ότι η ζωή μας δίνει πάντα πολλές αφορμές για να χαμογελάμε με την καρδιά μας.

Σας συμβαίνει λοιπόν κάτι που δεν θέλετε να το εξωτερικεύσετε ή δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να ζει ολοκληρωτικά μίζερα, επηρεάζοντας και τους οικείους σας. Διαλέγετε να φαίνεστε καλά, ενώ ουσιαστικά απέχετε πολύ από αυτό. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να καταχωρίσετε δύο πληροφορίες: δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσποιήστε, αυτό που βιώνετε είναι μια ιάσιμη κατάσταση και η σωστή κίνηση είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Διεκδικήστε την ψυχική σας υγεία και την αυτοεκτίμησή σας. Άλλωστε η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που θεραπεύεται όταν αντιμετωπιστεί.

banner

banner1220x365