Προπόνηση με βάρη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022

Η προπόνηση με βάρη έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μεταξύ άλλων αυξάνει πολύ τον μεταβολισμό μας. Στο ερώτημα ποια είναι η ιδανική προπόνηση και πόσο βάρος είναι ιδεατό για την καρδιά επιχείρησαν να απαντήσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, βάζοντας στο μικροσκόπιο τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναλυτικότερα, ο καθηγητής  Stephen Sayers και η ομάδα του μελετούν τρόπους για τη διατήρησης της υγείας και της κινητικότητας των μεγαλύτερων ενηλίκων πειραματιζόμενοι με ασκήσεις με λίγα βάρη και μεγάλη ταχύτητα καθώς και την επίδραση αυτών στη μυική απόδοση και λειτουργία.

Η έρευνα φανέρωσε  ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που σηκώνουν λίγα βάρη με υψηλότερη ταχύτητα αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μυική δύναμη και λειτουργικότητα, συγκριτικά με όσους σηκώνουν με πιο αργό ρυθμό πιο μεγάλα βάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Γηριατρικό Ινστιτούτο, οι άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και περιορισμένη κινητικότητα στις αρθρώσεις και τα άκρα του σώματός τους.

Μια εξήγηση του καθηγητή Sayers για τη διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες εστιάζει στο ότι η άρση λίγων βαρών δεν οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που αντιθέτως παρατηρείται όταν τα βάρη είναι μεγάλα.

Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών προσπαθεί να διαπιστώσει αν αυτού του είδους η γρήγορη προπόνηση με λίγα βάρη βοηθά και στη βελτίωση της ευστάθειας, των αντανακλαστικών και της κινητικότητας των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, στα οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων.

banner

banner1220x365