Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου για όσους πίνουν μαύρο τσάι

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022

Την αξία του μαύρου τσαγιού για τη διατροφή μας επισημαίνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, καταδεικνύοντας ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού συνδέεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για όσους πίνουν δύο ή περισσότερες κούπες μαύρο τσάι τη μέρα.

Τι φανέρωσε η μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Maki Inoue-Choi του Τμήματος Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους 40 έως 69 ετών, από τους οποίους το 85% έπιναν τακτικά τσάι και, από αυτούς, το 89% μαύρο τσάι.

Η σύγκριση με όσους δεν έπιναν τσάι

Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον δύο κούπες μαύρο τσάι καθημερινά, είχαν 9% έως 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Η μείωση του κινδύνου ίσχυε ανεξάρτητα από το αν κάποιος έπινε παράλληλα καφέ, έβαζε ζάχαρη ή γάλα στο τσάι του, το έπινε ζεστό ή κρύο κ.α.

Το τσάι είναι ένα από τα ροφήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το πράσινο τσάι με μικρότερη πρόωρη θνησιμότητα, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι όφελος παρέχει και το μαύρο τσάι.

banner

banner1220x365