Σωστή διατροφή για καλή απόδοση των μαθητών στο σχολείο!

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

Γνωρίζετε ότι η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή  απόδοση των μαθητών στις μαθητικές τους υποχρεώσεις, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική τους υγεία; Γι’ αυτό, οι γονείς θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον προγραμματισμό του πλάνου διατροφής των παιδιών τους.

Ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να περιλαμβάνει σε σταθερή βάση πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της διατροφής διαδραματίζει όχι μόνο η ποιότητα των τροφών, αλλά και η σωστή κατανομή γευμάτων μέσα στη μέρα, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από ενέργεια για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Μια καλή απόσταση των γευμάτων είναι: ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διατροφικές πηγές ενέργειας:

Υδατάνθρακες: Τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με ενέργεια.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Οι πρωτεΐνες είναι στοιχεία απαραίτητα για τη δομή των κυττάρων, την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών, την καλή λειτουργία και τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος ενός παιδιού.

Τρόφιμα που µας προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ζωικά τρόφιμα όπως το αυγό, το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα προϊόντα του, ενώ από φυτά, η σόγια.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των ματιών, ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στην καλή εγκεφαλική λειτουργία και τη γνωστική ανάπτυξη.

Τα ω3 λιπαρά υπάρχουν σε αφθονία στα ψάρια (ιδιαίτερα τα λιπαρά, όπως σαρδέλα, σκουμπρί, τσιπούρα κλπ) και στα θαλασσινά. Ανευρίσκονται ακόμα σε σημαντικές ποσότητες σε άλλα τρόφιμα όπως στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς.

Μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες: Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι πλήρης σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξή τους είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, ψευδαργύρου και σιδήρου.

banner

banner1220x365