Εντάξτε τις μπανάνες στη διατροφή σας: Το «μυστικό» για υγιείς αρτηρίες

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022

Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα αγαπημένο φρούτα μικρών και μεγάλων χάρη στην πλούσια γεύση της και το χαρακτηριστικό άρωμά της. Είτε την προτιμάτε ολόκληρη είτε μέσα σε ένα υγιεινό smoothie, κάνετε την καλύτερη επιλογή για την υγεία σας, καθώς ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά της μπανάνας, το κάλιο, είναι απαραίτητο για μια υγιή καρδιά.

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τον Ragavendra Baliga, MD, καρδιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και τα όσα αναφέρει το healthdigest.com.

«Μια μέση αύξηση 1.540 mg διατροφικού καλίου την ημέρα συνδέεται με 21% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Baliga, επικαλούμενος τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of American College of Cardiology, η οποία συγκέντρωνε δεδομένα από 11 μελέτες και 250.000 ανθρώπους.

Το κάλιο θωρακίζει την υγεία των αρτηριών

Σε μια μελέτη του 2017, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Yong Sun του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα εξέτασε ποντίκια που είναι γενετικά επιρρεπή να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές τάισαν στα ποντίκια μια δίαιτα που περιείχε είτε χαμηλά, κανονικά ή υψηλά επίπεδα καλίου. Συνολικά, τα ποντίκια που έλαβαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο είχαν μεγαλύτερη σκλήρυνση των αρτηριών και συσσώρευση εναποθέσεων ασβεστίου (το ασβέστιο είναι συστατικό των λιπαρών πλακών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις) από τα ποντίκια στα οποία έλαβαν υψηλά επίπεδα καλίου.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά θεωρείται ότι συμβάλλει στην ισορροπημένη διατροφή, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τον διαιτολόγο Ali Webster, PhD, αναπληρωτή διευθυντή στο International Food Information Council.

banner

banner1220x365