Έρευνα: Είκοσι λεπτά καθημερινής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας στη μέση ηλικία

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023

Η τακτική σωματική άσκηση μας βοηθά να διατηρήσουμε την καλή μας φυσική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μας προσφέρει προστασία και από μελλοντική νοσηλεία για κάποια ασθένεια, όπως καταδεικνύει μια νέα μεγάλη βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρα Ελεάνορ Γουότς του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 81.717 ενήλικες 42 έως 78 ετών.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, συσχετίστηκε ο χρόνος σωματικής άσκησης με τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω πνευμονίας, εγκεφαλικού, επιπλοκών διαβήτη, θρόμβωσης, σιδηροπενικής αναιμίας, πολύποδα εντέρου, σοβαρών ουρολοιμώξεων και άλλων παθήσεων.

Οι ευεργετικές επιπτώσεις της άσκησης

Διαπιστώθηκε ότι μόνο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μείωναν – ανάλογα με το πρόβλημα υγείας – τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από 4% (στην περίπτωση των πολυπόδων του εντέρου) έως 23% (στην περίπτωση των επιπλοκών του διαβήτη) μέσα στην επόμενη επταετία. Μεγάλη ήταν επίσης, η μείωση του κινδύνου νοσηλείας για τις ουρολοιμώξεις και της παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς επίσης να μειώσει τη φλεγμονή», ανέφερε η Δρ Γουότς.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Το βασικό μήνυμα που θα πρέπει να κρατήσουμε από την συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι «σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια».

banner

banner1220x365