Πώς οι διαπροσωπικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία μας;

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023

Τα σημαντικά οφέλη της διατήρησης καλών διαπροσωπικών σχέσεων  στη ζωή μας, φανερώνει μια νέα έρευνα που φέρει την υπογραφή επιστημόνων της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν. Σύμφωνα με την εν λόγω αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι από το δίκτυο διαπροσωπικών τους σχέσεων αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πώς οι σχέσεις μας επιδρούν στην υγεία μας

Πιο συγκεκριμένα βάσει των ευρημάτων της μελέτης, όσο λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις έχει κανείς γενικά στη μέση ηλικία, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πάσχει από διάφορες χρόνιες παθήσεις κατά την τρίτη ηλικία. Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε όσες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα ενός ανθρώπου και στην σωματική και ψυχική υγεία του.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, με επικεφαλής τους καθηγητές Σιαολίν Σου και Γκίτα Μίσρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής «General Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.700 άτομα 45-50 ετών στην αρχή της έρευνας (το 1996), που παρακολουθούνταν στη συνέχεια ανά τριετία για τα επόμενα 20 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το 58% συσσώρευσαν πολλαπλές χρόνιες ασθένειες. Αυτό αφορούσε κατ' αναλογία περισσότερο τους ανθρώπους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, μικρότερου εισοδήματος, υπέρβαρους, σωματικά αδρανείς και καπνιστές.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο βαθμός ικανοποίησης από τις διαπροσωπικές σχέσεις (έγινε σχετική αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίων), τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων.Εκείνοι με το μικρότερο επίπεδο ψυχικής ικανοποίησης είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάσχουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας, σε σύγκριση με όσους είχαν το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης.

banner

banner1220x365