Αποξηραμένα δαμάσκηνα: Ο απόλυτος διατροφικός «σύμμαχος» των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023

Τα σημαντικά οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αποξηραμένων δαμάσκηνων για την υγεία των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση φανέρωσε μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Food & Function.

Το υγιές εντερικό μικροβίωμα αποτελεί «κλειδί» για τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, με διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς να αποδεικνύουν την προστατευτική του δράση έναντι του παιδικού άσθματος, της αντιγήρανσης, καθώς και τα σημαντικά του οφέλη για την ψυχική μας υγεία. Διάφορες καταστάσεις όμως, όπως η εμμηνόπαυση και η μείωση των ωοθηκικών ορμονών που συνεπάγεται, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η εν λόγω μελέτη για τις γυναίκες που έχουν περάσει στην μετεμμηνοπαυσική φάση υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση του μικροβιώματος, κι αυτός δεν είναι άλλος από το αποξηραμένο δαμάσκηνο.

Η ωφέλιμη δράση του στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Mary Jane De Souza, διακεκριμένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σημειώνοντας πως τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στις θετικές επιπτώσεις για την υγεία.

Η ταυτότητα της έρευνας

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Πιο συγκεκριμένα,  54 από αυτές λάμβαναν 50 γρ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 λάμβαναν 100 γρ. δαμάσκηνα ημερησίως και 52 γυναίκες δεν κατανάλωναν καθόλου δαμάσκηνα. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, το μικροβίωμα των κοπράνων αποτελεί καθρέφτη του εντερικού.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σημαντική, μη φαρμακευτική, παρέμβαση για την υγεία του εντέρου καθώς και απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για καλύτερη εντερική υγεία. «Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ», σχολίασε η Andrea N. Giancoli, Διατροφική Σύμβουλος στο California Prune Board, έναν οργανισμό στήριξης και προστασίας της βιομηχανίας των βέλτιστης ποιότητας ξηρών δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.

Υπενθυμίζεται ότι τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες.  Τα πρώτα μειώνουν την φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία αναφορικά με τη σχέση κατανάλωσης ξηρών δαμάσκηνων και της υγείας του εντέρου καθώς και των πιθανών ευνοϊκών επιδράσεων σε άλλα σημαντικά συστήματα του σώματος.

banner

banner1220x365