Έχετε στρες; Η επικοινωνία με τους φίλους είναι το «αντίδοτο»

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023

Οι άνθρωποι που μιλάνε με κάποιο φίλο τους έστω και μια φορά την ημέρα, λέγοντας απλά τα νέα τους και υπενθυμίζοντας ότι τον σκέφτονται, είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν λιγότερο άγχος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη, η οποία διερεύνησε τους τύπους επικοινωνίας που έχουν ήδη αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες ότι δένουν τους ανθρώπους. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Communication Research.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς επτά χαρακτηριστικά μιας φιλικής συζήτησης, όπως η ανταλλαγή των νέων, η ουσιαστική συζήτηση, το χιούμορ, η ακρόαση των προβλημάτων, η εκδήλωση ενδιαφέροντος, η εκτίμηση και οι ειλικρινείς φιλοφρονήσεις επηρέασαν την ψυχολογία 900 φοιτητών από πέντε πανεπιστημιουπόλεις.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μια από τις επτά συμπεριφορές επικοινωνίας σε μία μόνο ημέρα και το ίδιο βράδυ περιέγραψαν τα συναισθήματά τους. Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε σημασία το χαρακτηριστικό της επικοινωνίας, αλλά ή ίδια η πράξη της προσέγγισης ενός φίλου με κάποιον από αυτούς τους τρόπους που έκανε τελικά τη διαφορά.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι όποιος βρίσκει χρόνο για συνομιλίες υψηλής ποιότητας, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς νιώθουμε την κάθε ημέρα μέσω της επικοινωνίας. Αρκεί μόνο μία φορά» σημειώνει ο καθηγητής Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάνσας και ειδικός σε θέματα φιλίας Jeffrey Hall.

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μελέτες όπως αυτή υπογραμμίζουν τη σημασία της διαπροσωπικής ποιοτικής επαφής. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο λόγος που νιώθουμε καλύτερα είναι επειδή η ποιοτική επικοινωνία με φίλους ικανοποιεί την αίσθηση του «ανήκειν». «Όταν χρησιμοποιούμε την επικοινωνία για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας να ανήκουμε, διαχειριζόμαστε εξίσου αποτελεσματικά το άγχος» αναφέρουν.

banner

banner1220x365