Τα καρύδια "σύμμαχός" μας στην καταπολέμηση του στρες

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023

Για τους περισσότερους από εμάς, η καθημερινότητα είναι γεμάτη ευθύνες, υποχρεώσεις και φυσικά στρες.  Πλέον, οι επιπτώσεις του μακροχρόνιου στρες στη σωματική και ψυχική μας υγεία είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και βιβλιογραφικά, με πλήθος μελετών να καταδεικνύουν τον αρνητικό του αντίκτυπο στη ζωή μας. 

Γνωρίζετε όμως, ότι μπορούμε με απλούς τρόπους να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του άγχους στη καθημερινότητά μας; Μια καλή αρχή θα ήταν να εντάξουμε στη διατροφή μας καρύδια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας 56 γραμμάρια καρυδιών ημερησίως είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων του στρες.

Η διατροφική αξία των καρυδιών

Τα καρύδια περιέχουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αποτελώντας μια πολύτιμη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, τα καρύδια είναι πλούσια σε  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,  μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής μειώνει την LDL («κακή χοληστερόλη») και αυξάνει την HDL («καλή χοληστερόλη»).

Παλαιότερη μελέτη είχε φανερώσει ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της ορμόνης που συνδέεται με ευτυχία και την ευχαρίστηση. Γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η προσθήκη καρυδιών στη διατροφή μας συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών απέτρεψε ανησυχητικές μεταβολές στην ψυχική υγεία. Η κατανάλωση καρυδιών συσχετίστηκε επίσης με βελτίωση του μεταβολισμού, αυξάνοντας τα επίπεδα ολικής πρωτεΐνης και αλβουμίνης, παραγόντων που λειτουργούν προστατευτικά έναντι του άγχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  κατανάλωση καρυδιών βοήθησε και στη βελτίωση του ύπνου.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι τα καρύδια είναι μια τροφή που προάγει την υγεία. Λόγω του σχεδιασμού και της διάρκειας αυτής της μελέτης, τα ευρήματα δίνουν πραγματικά μια εικόνα για το πώς μια απλή τροφή όπως τα καρύδια μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες», εξηγεί  ο ερευνητής Mauritz F. Herselman.

Τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης έρχονται να επικυρώσουν τα ευρήματα παλαιότερων μελετών που συνδέουν τα καρύδια με τη μείωση της συχνότητας των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση της διάθεσης και την επίτευξη καλύτερης συνολικής υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Είναι σαφές ότι η κατανάλωση καρυδιών ως υγιεινό διατροφικό πρότυπο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη νόηση και την ψυχική υγεία, ενδεχομένως λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3», προσθέτει η Larisa Bobrovskaya, PhD, Καθηγήτρια Κλινικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

banner

banner1220x365