Σύνδρομο του Πίτερ Πάν: Τι είναι & πώς εκδηλώνεται

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023

Το Σύνδρομο του Πίτερ Παν αφορά σε άτομα που δεν θέλουν ή νιώθουν ότι δεν μπορούν να μεγαλώσουν και κατ’ επέκταση αρνούνται ή δυσκολεύονται να αναλάβουν τις ευθύνες που αντιστοιχούν στην ηλικία τους. Πρόκειται για άλλα λόγια, για παιδιά «φυλακισμένα» στο σώμα ενός ενήλικα.

Καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως ψυχοπαθολογική κατάσταση, δεν μπορεί να τεθεί επίσημη διάγνωση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά μοτίβα συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των ανθρώπων που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην ενήλικη πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Πίτερ Παν

  • Αδυναμία λήψης ευθυνών
  • Αδυναμία δέσμευσης και τήρησης υποσχέσεων
  • Υπερβολική φροντίδα για την εξωτερική εμφάνιση
  • Έμφαση στην καλοπέραση
  • Προσδοκίες ότι θα τους φροντίζουν οι άλλο
  • Ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για προσωπική εξέλιξη
  • Φόβος για τη μοναξιά και η έλλειψη ανοχής στην κριτική.

Αίτια

Σύμφωνα με ψυχολόγους από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, οι υπερπροστατευτικοί γονείς μπορεί να είναι βασική αιτία που ένα άτομο εκδηλώνει το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Συνήθως το σύνδρομο αφορά σε άτομα εξαρτημένα από άλλους, άτομα που δεν έχουν αναπτύξει τις απαιτούμενες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν την ενήλικη ζωή.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται και στα δύο φύλα, όμως τα στατιστικά δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε αυτό.

Ποιος ο ρόλος της ψυχοθεραπείας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσει κάποιος την ανωριμότητα είναι η ψυχοθεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να ζήσετε τη ζωή σας.

Αν το παιδί σας ή ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να μεγαλώσει, η οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή η ψυχοθεραπεία ζεύγους αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Μολονότι απαιτεί χρόνο και μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που τοποθετείται ο πάσχων απέναντι στη ζωή ένα είναι ένα σίγουρο: Ότι κάποιος που χαρακτηρίζεται από τα μοτίβα συμπεριφοράς του σύνδρομο του Πίτερ Παν μπορεί να ενηλικιωθεί!

Αν εσείς οι ίδιοι έχετε το σύνδρομο δεν χρειάζεται να μένετε κολλημένοι σε αυτό. Τολμήστε να αγκαλιάσετε τις αλλαγές που συνεπάγεται ο δρόμος προς την ενηλικίωση και θα δείτε ότι ανάμεσα στις ευθύνες ξεδιπλώνεται ένας νέος, υπέροχος κόσμος γεμάτος από ελευθερίες και δημιουργικές προκλήσεις που αξίζει να τον ανακαλύψετε.

banner

banner1220x365