Γιόγκα: Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία των ηλικιωμένων

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ανακτήσουν τη δύναμή τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Η ανασκόπηση, 33 μικρών κλινικών δοκιμών, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν σε προγράμματα γιόγκα, αύξησαν τη δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός τους αλλά και την ταχύτητα βάδισης.  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης είναι δύσκολο να δοθούν γενικευμένες συμβουλές με βάση τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, καθώς οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν διέφεραν ως προς ως προς τις ομάδες που μελετήθηκαν (υγιείς ηλικιωμένοι που ζούσαν στο σπίτι, τρόφιμοι γηροκομείων κ.λπ.), τα είδη γιόγκα που έκαναν οι συμμετέχοντες, αλλά και τα προβλήματα υγείας τους (π.χ. αρθρίτιδα γόνατος, Πάρκινσον κ.λπ.).

Η ανασκόπηση εξέτασε 33 κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες. Κάποιοι ηλικιωμένοι έκαναν γιόγκα, ενώ άλλοι έκαναν τάι τσι ή άλλες μορφές άσκησης.

Οι δοκιμές ήταν σύντομης διάρκειας και διαρκούσαν από έναν έως επτά μήνες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Julia Loewenthal, γηρίατρος στο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης  και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που έκαναν γιόγκα, αύξησαν τη δύναμη στο κάτω μέρος του σώματός τους και την ταχύτητα βάδισης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ήταν σωματικά αδρανείς. Σε δοκιμές που συνέκριναν τη γιόγκα με άλλες δραστηριότητες, δεν υπήρχε ξεκάθαρος νικητής.

«Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα της γιόγκα έναντι άλλων τύπων άσκησης ή του τάι τσι», είπε η Loewenthal. «Δεν μπορούμε να πούμε αν η γιόγκα προσφέρει κάποια επιπλέον οφέλη».

Η απώλεια της δύναμης των ποδιών και η επιβράδυνση της βάδισης μπορεί να είναι δείκτες αδυναμίας. Η μείωση της δύναμης και της λειτουργικότητας του σώματος, θέτει τους ηλικιωμένους σε αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας, πτώσεων και νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον Δρα Neil Alexander, ειδικό γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το τάι τσι είναι πολύ καλύτερα μελετημένο από τη γιόγκα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ηλικιωμένους να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

banner

banner1220x365