Σπαράγγια: Ο σύμμαχός μας στη διατήρηση της καλής υγείας

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Τα σπαράγγια αποτελούν μια δημοφιλή διατροφική επιλογή, καθώς συνδυάζουν τη λεπτή γεύση με μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.  Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη  για την υγεία  μας που πηγάζουν από την κατανάλωση σπαραγγιών:

Προστασία των ματιών

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών μας, καθώς και στην πρόληψη οφθαλμικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Πήξη του αίματος

Το συκώτι  είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για να συμβεί αυτό. Μάλιστα, το συχνό μελάνιασμα και το πόσο γρήγορα επουλώνονται οι μελανιές στο σώμα μας είναι μια ένδειξη που θα πρέπει να αξιολογήσουμε, καθώς συνδέεται με τα αποθέματα της βιταμίνης Κ στον οργανισμό μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες μελέτεςπου βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης Κ και στην αποτροπή σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση και πιθανόν ακόμα και συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Τα σπαράγγια είναι επίσης, μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό μας. Υπενθυμίζεται ότι όταν οι ελεύθερες ρίζες είναι περισσότερες από τα αντιοξειδωτικά δημιουργείται το λεγόμενο «οξειδωτικό στρες», το οποίο με τη σειρά του οδηγεί προκαλεί ζημιά στο DNA, στις κυτταρικές μεμβράνες καθώς και σε άλλα σημαντικά δομικά στο σώμα μας.

Καλύτερη πέψη

Οι διαιτητικές ίνες στα σπαράγγια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της πέψης. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών βοηθά επίσης, στην πρόληψη προβλημάτων όπως οι αιμορροΐδες, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλα επώδυνα πεπτικά προβλήματα.

Τα σπαράγγια «αγαπούν» την καρδιά

Τα σπαράγγια περιέχουν μεγάλη ποσότητα καλίου, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα με δύο τρόπους: χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και αποβάλλοντας την περίσσεια αλατιού μέσω των ούρων. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν στα σπαράγγια, βοηθούν το μεταβολισμό των υδατανθράκων και ρυθμίζουν τα επίπεδα της ομοκϋστείνης, ενός αμινοξέος, η υπερβολική αύξηση του οποίου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πλούσια πηγή φολικού οξέος

Είναι πλούσια σε φολικό οξύ: Τέσσερα σπαράγγια καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ. Τα σπαράγγια αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, καθώς σχετική μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος επί ένα χρόνο πριν τη σύλληψη, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης κατά 50% συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν λάμβαναν φολικό οξύ. Παράλληλα, το  φολικό οξύ συμβάλλει στην αποτροπή του μυρμηγκιάσματος των χεριών και των ποδιών, ακόμη και των γενετικών ανωμαλιών.

banner

banner1220x365