Ποια είναι η «επίδραση» του φορεμένου χαμόγελου;

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023

Όταν είμαστε χαρούμενοι χαμογελάμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Αν «φορέσουμε» ένα χαμόγελο, κινητοποιώντας τους μυς του προσώπου μας, ώστε να πραγματωθεί η ενέργεια του σχηματισμού του χαμόγελου, αυτό αυτόματα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχολογία μας.  Με άλλα λόγια, η σχέση χαμόγελου-ευδιαθεσίας είναι αμφίδρομη.

Τι φανέρωσε σχετική μελέτη

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας Many Smiles Collaboration, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νίκολας Κόουλς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς «Nature Human Behaviour», πειραματίστηκαν με σχεδόν 3.900 εθελοντές από 19 χώρες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και κλήθηκαν να έχουν χαμογελαστές, ουδέτερες ή αυθόρμητες εκφράσεις.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν επί τούτου «φορέσει» ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους, μιμούμενοι χαμογελαστά πρόσωπα σε φωτογραφία, δήλωσαν στη συνέχεια ότι εμφάνιζαν μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής διάθεσής τους.

Η επίδραση του «φορεμένου χαμόγελου»

Εδώ και χρόνια. Υπάρχει διαφωνία στους κόλπους των ψυχολόγων για το κατά πόσον οι εκφράσεις προσώπου  που παίρνουμε ακόμη και συνειδητά, δύνανται να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης ισχυροποιούν την επιχειρηματολογία, όσων τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης, καθώς ακόμη  κι αν επίδραση του «φορεμένου» χαμόγελου δεν είναι αρκετά δυνατή για να ξεπεράσει κάτι τόσο ισχυρό όσο η κατάθλιψη, είναι αρκετή για να κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα.

«Νιώθουμε συναισθήματα τόσο συχνά που ξεχνάμε πόσο θαυμαστή είναι αυτή η ικανότητά μας. Όμως χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει ούτε πόνος ούτε ευχαρίστηση, ούτε δυστυχία ούτε ευτυχία, ούτε τραγωδία ούτε δόξα στην ανθρώπινη κατάσταση. Η νέα έρευνα μας αποκαλύπτει κάτι θεμελιωδώς σημαντικό για το πώς δουλεύει η συναισθηματική εμπειρία», δήλωσε ο Κόουλς.

Οι ψυχολόγοι δεν είναι ακόμη βέβαιοι για την προέλευση των συναισθημάτων. Μια θεωρία είναι ότι η συνειδητή εμπειρία των συναισθημάτων βασίζεται στις σωματικές αισθήσεις, π.χ. ότι το αίσθημα επιτάχυνσης των παλμών της καρδιάς «μεταφράζεται» ως συναίσθημα του φόβου.

banner

banner1220x365