Παντζάρι: Γιατί αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας;

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023

Το παντζάρι με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και τη σημαντική του συμβολή στην προστασία της καρδιάς και την καταπολέμηση των φλεγμονών, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τις σαλάτες του φθινοπώρου. Ασφαλώς, τα ίδια οφέλη έχει και ο χυμός του παντζαριού.

Το παντζάρι –καθώς και άλλα τρόφιμα όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο- είναι πλούσιο σε ανόργανα νιτρικά, τα οποία με τη συμβολή των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).

Με το γήρας, η παραγωγή νιτρικού οξειδίου μειώνεται, με τις αντίστοιχες μειώσεις να συντελούν σε χειρότερη  αγγειακή (αιμοφόρα αγγεία) και γνωστική (εγκέφαλος) υγεία. Επομένως, πίνοντας συχνά χυμό παντζάρι, ενισχύετε την παραγωγή αυτή, μειώνοντας παράλληλα την αρτηριακή πίεση.

Το παντζάρι μειώνει κατά 10% τον  κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο Mattias Carlström, ερευνητής και καθηγητής Καρδιοφυσιολογίας στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet, επισημαίνει ότι η συστολική αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά περίπου 4 έως 5 mm Hg και η διαστολική πίεση πέφτει κατά 2 mm Hg, μετά την πρόσληψη 5-10 mmol νιτρικών την ημέρα, κατά μέσο όρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αυτόν τον απλό τρόπο, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο μιας άλλης σχετικής μελέτης, ερευνητές από το University of Reading του Ηνωμένου Βασιλείου  μελέτησαν 18 άνδρες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.
Καθένας από τους οποίους με τυχαία σειρά κατανάλωσαν αντίστοιχα:

– καθόλου

-εκατό (100) gr παντζάρια

– διακόσια (250) gr παντζάρια ή

– πεντακόσια (500) gr χυμό παντζαριών σε μια απλή-τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη.

Μετά από τρεις ώρες τα άτομα που κατανάλωσαν εκατό (100) γραμμάρια χυμό παντζαριών η συστολική αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε κατά 13 mm Hg και
η διαστολική μειώθηκε κατά 16,6 mmHg!

Όσοι κατανάλωναν 500 γραμμάρια χυμό παντζαριών παρουσίασαν μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 22 mmHg και της διαστολική μείωση κατά 18mmHg!

«Ασπίδα» και κατά του διαβήτη

Τα παντζάρια περιέχουν μια αντιοξειδωτική ουσία, γνωστή ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και μειώνει τις ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται από καταστάσεις στρες σε ασθενείς με διαβήτη. Μελέτες για το άλφα-λιποϊκό οξύ έχουν επίσης δείξει ότι μειώνει την περιφερική νευροπάθεια στους διαβητικούς.

Ποια είναι τα μειονεκτήματά του;

Το παντζάρι είναι πλούσιο σε οξαλικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από νεφρολιθίαση, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή του και να βρίσκονται σε συνεννόηση με το γιατρό τους για το αν είναι ασφαλές να τα εντάξουν στη διατροφή τους και σε τι ποσότητες.

banner

banner1220x365