Καφές: Πώς επιδρά στην ηπατική λειτουργία;

Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023

Ο καφές για άλλους αποτελεί μια αγαπημένη ιεροτελεστία της καθημερινότητας και για άλλους βασικό εφόδιο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μιας απαιτητικής καθημερινότητας. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα έρχονται να επισημάνουν την ευεργετική επίδραση του καφέ για το συκώτι, αφού διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων έως και κατά 70%.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί που συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής στο Λονδίνο είναι ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων στο συκώτι, όπως ο καρκίνος και η κίρρωση.

Συγκεκριμένα:

– Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 40% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι.

– Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-70% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης.

– Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου (NAFLD).

– Η μικρή κατανάλωση καφέ συνδέεται με 25-60% και η μεγάλη κατανάλωση καφέ με έως και 65% μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων στο συκώτι γενικότερα.

«Οι παθήσεις που εμφανίζει το συκώτι θεωρούνται “σιωπηλός δολοφόνος”, αφού δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα μέχρι να προχωρήσουν αρκετά» αναφέρει η Τζούντι Ρις από το Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και προσθέτει: «Ο καφές είναι ένα μέσο εύκολα προσβάσιμο από όλους και η τακτική κατανάλωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πρόληψη –ή και στην αναχαίτιση σε ορισμένες περιπτώσεις– των παθήσεων που πλήττουν το συκώτι. Είναι μια καθημερινή συνήθεια που μπορεί εύκολα να υιοθετήσει κάποιος».

Οι ακριβείς μηχανισμοί επίδρασης του καφέ στο συκώτι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο η δημοφιλέστερη θεωρία σχετίζεται με την περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη. Συγκεκριμένα, μια ουσία που ονομάζεται παραξανθίνη, η οποία παράγεται κατά τη διάσπαση της καφεΐνης στον οργανισμό, έχει διαπιστωθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των συνδετικών ιστών, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της κίρρωσης, του καρκίνου ή άλλων αλλοιώσεων στο συκώτι. Ευεργετική επίδραση στο συκώτι θεωρείται πως έχουν επίσης οι ουσίες καχεόλη και καφεστόλη του καφέ, οι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση.

Όσο για την ποσότητα καφέ που θεωρείται ευεργετική, ο Γκρέμε Αλεξάντερ, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σύμβουλος για το Βρετανικό Ίδρυμα για το Συκώτι και προεδρεύων στη στρογγυλή τράπεζα, αναφέρει ότι «η μέτρια κατανάλωση καφέ που αντιστοιχεί σε τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στο συκώτι».

banner

banner1220x365