4 συνήθειες που αποτρέπουν την εμφάνιση άνοιας στην τρίτη ηλικία

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

Η χρήση υπολογιστή, τα παιχνίδια, οι χειροτεχνίες ή η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης ή καθυστέρησης της απώλειας μνήμης που συνδέεται με την προχωρημένη ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 2.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας 78 ετών οι οποίοι δεν έπασχαν από ήπια γνωστική εξασθένιση. Στο ξεκίνημα της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά συμμετείχαν σε πέντε τύπους διανοητικά διεγερτικών δραστηριοτήτων μεταξύ 50 και 65 ετών και πόσες φορές από τα 66 και μετά. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια, με τους 532 από αυτούς να αναπτύσσουν τελικά ήπια γνωστική εξασθένιση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση υπολογιστή κατά τη μέση ηλικία συνδέθηκε με 48% μειωμένο κίνδυνο. Συνολικά 15 από τους 532 που ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένιση (2%) χρησιμοποιούσαν υπολογιστή κατά τη μέση ηλικία και 77 από τους 1.468 χωρίς ήπια γνωστική εξασθένιση (5%). Η χρήση υπολογιστή αργότερα στη ζωή των ατόμων συνδέθηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο και η χρήση του τόσο στη μέση ηλικία όσο και στην τρίτη συνδέθηκε με 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη σκέψη και τη μνήμη.

Η ενασχόληση με κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το σινεμά, η έξοδος με φίλους, τα παιχνίδια ή τα σταυρόλεξα, τόσο στη μέση όσο και στην τρίτη ηλικία συνδέθηκαν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας γνωστικής εξασθένισης, ενώ οι δραστηριότητες χειροτεχνίας με 42% χαμηλότερο κίνδυνο, αλλά μόνο στην περίπτωση της τρίτης ηλικίας.

«Η μελέτη μας παρακολούθησε στενά τη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι συμμετείχαν σε δραστηριότητες που διήγειραν την εγκεφαλική τους λειτουργία τόσο στους μεσηλίκους όσο και στους ηλικιωμένους, με στόχο να εξετάσουμε τη χρονική στιγμή κατά την οποία αυτές οι δραστηριότητες θα αποδειχθούν περισσότερο επωφελείς για το μυαλό των ανθρώπων», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και μέλος της Αμερικανικής Νευρολογικής Ακαδημίας, Yonas Geda. Και όπως προσθέτει ο ίδιος: «Η μελέτη μας ήταν παρατηρητική, επομένως είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παρόλο που βρήκαμε κάποιους συσχετισμούς μεταξύ του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής και των διάφορων διανοητικά διεγερτικών δραστηριοτήτων, είναι πιθανό οι άνθρωποι με ήπια γνωστική εξασθένιση να μη μπορούν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες τόσο συχνά. Το σίγουρο είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν τα ευρήματά μας».

banner

banner1220x365