Το άγχος της εγκύου «κληρονομείται» στο έμβρυο

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019

Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου "King's College" έδειξε πως το άγχος που έχουν οι υποψήφιες μητέρες, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους όσο και πριν από αυτήν, επηρεάζει δραστικά το έμβρυο και το τοποθετεί στο βάθρο των υποψήφιων αγχωτικών ενηλίκων στη μετέπειτα ζωή τους.

Και αυτό γιατί ενδέχεται να επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία του βρέφους και να το καθιστά ευάλωτο στο άγχος μελλοντικά, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Biological Psychiatry".

Η εν λόγω έρευνα είναι  η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ μητρικού άγχους και ανάπτυξης του εγκεφάλου σε 251 πρόωρα βρέφη.

Διαπιστώθηκε μια μείωση στην ανάπτυξη νευρικών ινών της λευκής ουσίας στα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν βιώσει άγχος κατά την προγεννητική περίοδο.

Οι μητέρες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να αναφέρουν γεγονότα ζωής που είχαν βιώσει κατά την εγκυμοσύνη και τους προκαλούσαν άγχος. Αυτά μπορεί να κυμαίνονταν από απλό άγχος για τα ζητήματα της καθημερινότητας έως σοβαρά τραυματικά γεγονότα ζωής, όπως πένθος από την απώλεια αγαπημένου προσώπου, χωρισμός ή διαζύγιο. Οι ερευνητές κατέληγαν σε έναν δείκτη εκτίμησης άγχους για την κάθε μητέρα ο οποίος προέκυπτε από τον αριθμό των στρεσογόνων γεγονότων που αυτές είχαν βιώσει σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα του κάθε παράγοντα και μπορούσε να πάρει τιμές από 0 έως 270.Οι ίδιοι χρησιμοποίησαν μια ιατρική μέθοδο απεικόνισης του εγκεφάλου προκειμένου να διερευνήσουν τυχόν αλλαγές στις νευρικές ίνες της λευκής ουσίας. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η λευκή ουσία συνδέεται με τις αγχώδεις διαταραχές, ενήλικες με τέτοια προβλήματα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στη λευκή ουσία.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ενδέχεται οι ορμόνες άγχους των μητέρων να περνούν στα βρέφη καθώς φτάνουν στη μήτρα. Η υπόθεση αυτή έχει επιβεβαιωθεί καθώς φαίνεται ότι η κορτιζόλη διαπερνά τον πλακούντα με αποτέλεσμα τα βρέφη των οποίων οι μητέρες έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα να γεννιούνται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης και μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δηλαδή των δύο ορμονών που χαρακτηρίζονται ως "ορμόνες τις ευτυχίας" και η έλλειψή τους διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

banner

banner1220x365