Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το σκόρδο προάγει τη μακροζωία

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Οι  περισσότεροι το αποφεύγουν συστηματικά καθώς δεν βοηθά καθόλου τις κοινωνικές σχέσεις.

Όμως μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως παρά την έντονη και δυσάρεστη σε πολλούς γεύση του, βοηθά εξαιρετικά και προάγει την υγεία μας.

Ο λόγος για το σκόρδο όπου μια ερευνητική ομάδα από το Άμστερνταμ υποστηρίζει ότι η κατανάλωση σκόρδου θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» της μακροζωίας καθώς συμβάλλει στην τόνωση της υγείας του εντέρου. Οι Ολλανδοί επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Mirror», στέλνουν το μήνυμα ότι αυτό το βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας βοηθά να ζήσουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Εξηγούν πως το σκόρδο ενισχύει την υγεία του εντέρου καθώς εμπεριέχει υψηλές ποσότητες θρεπτικών ινών, τους λεγόμενους ολιγοσακχαρίτες. Το συστατικό αυτό εμπεριέχει υψηλές ποσότητες φυτικών ινών που ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια. Αυτά με την σειρά τους επιτίθενται στα «κακά» βακτήρια του εντέρου τα οποία είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες: από τον καρκίνο και την άνοια μέχρι την παχυσαρκία και ψυχικές νόσους.

Τα ευρήματα της ολλανδικής έρευνας συζητήθηκαν σε εκδήλωση σχετικά με τη γήρανση που οργάνωσε η εταιρεία «Yakut» στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Η εταιρεία ερευνά τον αντίκτυπο των προβιοτικών στον Ευρωπαίους. Για τον καθηγητή Έρικ Κλάασεν από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι καλύτερη για ένα υγιές στομάχι. Παρόλο, όπως προσθέτει ο ίδιος, είναι γνωστό ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής εμπεριέχει μεγάλα ποσοστά ζάχαρης, η μείωσή της θα έπρεπε να είναι το ζητούμενό μας, αναφέρει.

Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

banner

banner1220x365