Ρόδι: Γιατί αποτελεί υπερόπλο κατά του καρκίνου;

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

Το ρόδι, εκτός από συνώνυμο της καλής τύχης και της γονιμότητας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους καρπούς με ασύγκριτα οφέλη για την υγεία.

Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών, όπως η δράση του ενάντια στη φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού και πολλές ακόμη δράσεις.

Ποιες ιδιότητες κάνουν αυτό το φρούτο μοναδικό;

Στα συστατικά τους συμπεριλαμβάνονται επίσης δεκάδες πολυφαινόλες, όπως οι πουνικαλαγίνες, καθώς και το πουνικικό οξύ, ένα είδος βασικού λιπαρού οξέος. Τα συστατικά αυτά είναι αντιοξειδωτικά, δηλαδή προστατεύουν τα κύτταρα από τις τοξίνες του περιβάλλοντος όπως η ρύπανση και ο καπνός των τσιγάρων.

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστό ότι προλαμβάνουν και επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, τα ρόδια ασκούν αντιοξειδωτική δράση τριπλάσια απ' ό,τι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη τους σε μία υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως διαφόρων μορφών καρκίνου.

Έχει επίσης αντι-αγγειογόνες ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης των όγκων. Μετά από θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, δύο μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού ή τα συμπληρώματα,  επιβραδύνουν την αύξηση του PSA.

Συγκεκριμένα για τον καρκίνο του μαστού:

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα ρόδια περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ. Η ουσία αυτή αναστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού. Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα φυτοχημικά των ροδιών επιβραδύνουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα οι ελλαγιταννίνες που περιέχουν, ανέστειλαν την ανάπτυξη των οιστρογόνων-απόκριση καρκίνου του μαστού σε διάφορες δοκιμές. Καθώς δεν έχει καταγραφεί κάποια παρενέργεια από την κατανάλωση ροδιών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να τα καταναλώνουν.

banner

banner1220x365