Διατροφή: 4+1 «μύθοι» που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Κατά καιρούς όλοι έχουμε ψάξει για συμβουλές που μπορούμε να υιοθετήσουμε στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα για να τρεφόμαστε σωστά και για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Υπάρχουν όμως, κάποιοι καλά εδραιωμένοι διατροφικοί «μύθοι» που τους ακολουθούμε πιστά, χωρίς ποτέ να έχουμε διερευνήσει την επιστημονική τους βάση.

Ας δούμε λοιπόν, μερικούς από τους πιο κοινούς «μύθους» που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή:

Ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος: Τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, θωρακίζοντας τόν από λοιμώξεις και κρυολογήματα. Αυτό όμως, δεν συνεπάγεται ότι αν κάποιος νοσήσει, το πορτοκάλι θα καταπολεμήσει το κρυολόγημα!

«Όχι» στους υδατάνθρακες: Υπάρχουν τροφές που αν και περιέχουν υδατάνθρακες είναι πολύ θρεπτικές και υγιεινές: η κινόα, οι μπανάνες, τα μήλα, τα φασόλια και τα καρότα είναι τροφές με αρκετούς υδατάνθρακες που όμως, έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με χαμηλότερο βάρος και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Τα μικρά σνακ ανάμεσα στα γεύματα σας βοηθούν να διατηρήσετε το βάρος σας: Μπορεί να συμβάλλουν στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης στα υπόλοιπα γεύματα, περιορίζοντας το αίσθημα της πείνας μέσα στη μέρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα σνακ του εμπορίου είναι πολύ επεξεργασμένα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνεπώς συνδέονται με αύξηση του βάρους και περιστατικών καρκίνου.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με δημητριακά: Τα περισσότερα δημητριακά που τρώμε στο πρωϊνό μας είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και περιέχουν πολλά συντηρητικά και ζάχαρη. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που τα εντάσσουν στο πρωϊνό τους μπορεί να παίρνουν περίπου 500 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, γεγονός που οδηγεί εν τέλει στην αύξηση του βάρους τους, συγκριτικά με όσους επιλέγουν μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά.

Δεν πρέπει να νηστεύετε: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία. Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, διατηρώντας τα κύτταρα υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

banner

banner1220x365