Κορονοϊός και παχυσαρκία

Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021

Μπορεί κατά την έναρξη του lockdown πολλοί να σκεφτήκαμε πως είναι η ιδανική αφορμή να ακολουθήσουμε κάποια δίαιτα, όμως, ας μην γελιόμαστε, στη συνέχεια όλοι κυλήσαμε προς την υπερκατανάλωση φαγητού. Διαπιστώνεται έτσι αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Ακόμα και πειθαρχημένοι λαοί ενέδωσαν.

Το 40% των Γερμανών πήρε βάρος - κατά μέσο όρο 5,6 κιλά - κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου του Μονάχου. Ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν περιορίσει σημαντικά τη σωματική δραστηριότητά τους.

 Αλλαγή συνηθειών.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Ιατρικής της Διατροφής Else Kroener Fresenius (EKFZ) του Πολυτεχνείου του Μονάχου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Forsa, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι από την αρχή της πανδημίας έχει πάρει κατά μέσο όρο 5,6 κιλά, ενώ το 52% οι λέει ότι κινείται πλέον πολύ λιγότερο.

"Ο κορονοϊός τροφοδοτεί την πανδημία της παχυσαρκίας", προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι ερωτηθέντες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 - 44 ετών ανέφεραν ότι πάχυναν ειδικά στην περιοχή της μέσης. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τόσο πιο συχνά οι ερωτηθέντες δήλωναν ότι είχαν πάρει βάρος λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. "Ο κορονοϊός τροφοδοτεί την πανδημία της παχυσαρκίας", δήλωσε ο επικεφαλής του EKFZ Χανς Χάουνερ και επισήμανε ότι η παχυσαρκία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα και για την Covid-19 "και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ παχυσαρκίας και κορονοϊού. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος, τόνισε ο ίδιος, κοστίζει κάθε χρόνο 80.000 - 100.000 ζωές στη Γερμανία και, επομένως, τα παράπλευρα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία επιβαρύνοντας άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι τεράστια.

Φαγητό λόγω πλήξης.

Στην έρευνα, το 33% δηλώνει ακόμη ότι είχε αυτό το διάστημα περισσότερο χρόνο για φαγητό και το 28% ότι έτρωγε πιο συχνά λόγω της πλήξης. Τα άτομα που αισθάνονται σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση από την πανδημία φαίνεται μάλιστα ότι καταναλώνουν πολύ χειρότερης ποιότητας τροφές, πολλά τυποποιημένα και επεξεργασμένα είδη, περισσότερα λίπη και ζάχαρη.

banner

banner1220x365