Καφές: Ωφέλιμος ή επιζήμιος;

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021

Ανάμεσα στην πληθώρα ερευνών που έχουν δημοσιευθεί σχετικά με τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία μας, μια νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί με ανάμεικτα ευρήματα.

Αναλυτικότερα, μια μικρή αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας, Γκρέγκορι Μάρκους, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έκανε σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association, έδειξε ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει την καρδιακή αρρυθμία και να μειώσει τη διάρκεια του ύπνου.

Την ίδια όμως, στιγμή ο καφές μπορεί να τονώσει τη σωματική δραστηριότητα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 100 ενηλίκων με μέση ηλικία 38 ετών, οι μισοί από τους οποίους επιλέχθηκαν τυχαία για να πίνουν καφέ επί 14 μέρες και φανέρωσε ότι ο καφές σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 54% στις αφύσικες συσπάσεις της καρδιάς.

Παράλληλα, τις μέρες που οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπιναν καφέ, έκαναν τουλάχιστον 1.000 έξτρα βήματα σε σχέση με τις μέρες που δεν έπιναν.

Από την άλλη, όσοι έπιναν καφέ, είχαν κατά μέσο όρο 36 λιγότερα λεπτά ύπνου τα βράδια. Κάθε επιπρόσθετο φλιτζάνι καφέ σχετιζόταν με σχεδόν 600 έξτρα βήματα τη μέρα και με 18 λιγότερα λεπτά ύπνου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η υπερκατανάλωση καφεΐνης έχε συσχετιστεί με καταστάσεις όπως το άγχος και η ψυχοκινητική διέγερση, πέρα από την αϋπνία, ενώ και στις γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά προβλήματα, όπως η φτωχή ανάπτυξη του εμβρύου, αυξάνοντας παράλληλα και τις πιθανότητες αποβολής.

banner

banner1220x365