Σπάστε το ρόδι και δείτε εκτός από την τύχη σας και την υγεία σας να αλλάζει!

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021

 Δεν χρειάζεται να …σπάμε το ρόδι μόνο κάθε Πρωτοχρονιά, ως σύμβολο καλοτυχίας και ευημερίας. Πρόκειται για ένα φρούτο εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας με μεγάλη θρεπτική αξία, το οποίο αξίζει να έχει μια περίοπτη θέση στο πρόγραμμα διατροφής μας.

Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας προσφέρει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και έχει μόλις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Επιπρόσθετα, το ρόδι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Η γεύση του είναι γλυκιά και στιφή ή ξινή και προκαλεί θερμαντική δράση στον οργανισμό.

Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (κάποιες μορφές καρκίνου, φλεγμονή και γήρανση).  Μάλιστα, πέρα από την αντιοξειδωτική του δράση, το ρόδι μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παράλληλα, ο χυμός του ροδιού προστατεύει τον προστάτη αδένα των ανδρών. Επιπλέον, επιστήμονες από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου ανακάλυψαν πως ο χυμός ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, παράγοντες που ενισχύουν τη διάθεση για ερωτική επαφή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού του προσδίδουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

banner

banner1220x365