Φλεβική ανεπάρκεια: Μπορεί το laser να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων των φλεβών τους. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές όπως είναι οι κιρσοί (διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες – «φλεβίτιδα»), οι φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο το οίδημα (πρησμένα πόδια), το έλκος, η δερματίτιδα από φλεβική στάση ή ακόμη και η θρόμβωση. Η παλινδρόμηση και η λίμναση του αίματος εντός των περιφερικών φλεβών προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων όπως το αίσθημα βάρους και κόπωσης, το κάψιμο και τον πόνο με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ευρυαγγείες αποτελούν διατεταμένα φλεβικά τριχοειδή που εμφανίζονται ως μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες κάτω από την επιδερμίδα με πολύ μεγάλη συχνότητα στις γυναίκες. Παρουσιάζονται είτε ως μεμονωμένοι φλεβικοί κλάδοι είτε ως μεγάλοι φλεβικοί σχηματισμοί (spider veins). Συνήθως δημιουργούν αισθητικό μόνο πρόβλημα, ενώ σπανιότερα προκαλούν ήπια συμπτώματα (μούδιασμα, κάψιμο, αίσθημα βάρους).

Ο συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Μετά την επέμβαση (4 εβδομάδες αργότερα) και εφόσον συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες μπορούν να εφαρμοστούν και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των μικρότερων αυτών προβλημάτων, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και η μικροθερμοπηξία.

Σκληροθεραπεία

Περιλαμβάνει την έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε ευρυαγγείες με χρήση πολύ λεπτής βελόνας. Η σκληρυντική ουσία είτε σε μορφή αφρού είτε ως διάλυμα προκαλεί ίνωση του τοιχώματος των ευρυαγγειών και άμεση σύγκλεισή τους.

Με τον τρόπο αυτό το αίμα δεν μπορεί να εισέλθει ξανά εντός του λεπτού αγγείου και παύει πλέον να είναι ορατό.

Η βελτιωμένη τεχνική της σκληροθεραπείας προσφέρει σε σύντομο σχετικά χρόνο άμεσα αποτελέσματα (2-6 συνεδρίες αναλόγως την έκταση του προβλήματος), με μικρό κίνδυνο επιπλοκών και σχεδόν ανώδυνο τρόπο.

Μικροθερμοπηξία ευρυαγγειών

Η θερμοπηξία αποτελεί μια καινοτομία που αλλάζει το πεδίο θεραπείας των λεπτών ευρυαγγειών. Δίνει λύση στη θεραπεία ευρυαγγειών σε κάθε τύπο δέρματος, όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών και με απόλυτη ασφάλεια.

Η σχεδόν ανώδυνη εφαρμογή της έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 μέχρι 0.9 mm), των τριχοειδικών αγγείων (telangiectatic matting) που σπανίως παραμένουν μετά από σκληροθεραπεία, των κόκκινων κηλίδων (κόκκινα στίγματα – red spots) καθώς και της ροδόχρου νόσου (ευρυαγγείες ρινός).

Γεώργιος Βουρλιωτάκης, Αγγειοχειρουργός, MD PhD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://aggeia.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 217 700 8002.

banner

banner1220x365