Επιπολής θρομβοφλεβίτιδα: Τα συμπτώματα και οι θεραπευτικές επιλογές

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019

Μία από τις αρκετά συχνές παθήσεις των φλεβών είναι η  επιπολής θρομβοφλεβίτιδα.

Η νόσος αποτελεί φλεγμονώδη αντίδραση στη θρόμβωση του επιπολής φλεβικού δικτύου των άκρων και  οι κιρσοί αποτελούν τον κυριότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνισή της.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Κλινικώς, χαρακτηρίζεται από εντοπισμένο επιφανειακό άλγος, ερύθημα, θερμότητα, ευαισθησία και ψηλάφηση σκληρίας («κορδονιού»).

Διαγνωστικά η νόσος μπορεί να διαγνωστεί με το έγχρωμο Duplex scanning  με το οποίο επιβεβαιώνεται η επιπολής φλεβική θρόμβωση, το ύψος της κεντρικής επέκτασης του θρόμβου και αποκλείεται συνυπάρχουσα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Η συντηρητική θεραπεία της περιφερικής επιπολής θρομβοφλεβίτιδας  περιλαμβάνει την ελαστική υποστήριξη του σκέλους, την κινητοποίηση, την ανάρροπη θέση κατά την κατάκλιση, την εφαρμογή υγρών επιθεμάτων, καθώς και τη χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής.

Στην περίπτωση της κεντρικότερης περιφερικής  επιπολής θρομβοφλεβίτιδας απαιτείται συχνότερη παρακολούθηση με Duplex και πιθανώς προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή.

 Χειρουργική απολίνωση της σαφηνομηριαίας συμβολής ενδείκνυται σε περίπτωση συμμετοχής της συμβολής στη θρόμβωση και ιδίως όταν συνυπάρχει αντένδειξη για τη χορήγηση αντιπηκτικών.

Στην περίπτωση μετατροπής της περιφερικής  επιπολής θρομβοφλεβίτιδας σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση απαιτείται πλήρης αντιπηκτική αγωγή.

 Σε χρόνια φάση, η περιφερική  επιπολής θρομβοφλεβίτιδα επί εδάφους κιρσών, αποτελεί ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης σε δεύτερο χρόνο.

Γεώργιος Βουρλιωτάκης, Αγγειοχειρουργός, MD PhD, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://aggeia.gr/ ή καλέστε στο τηλ.: 217 700 8002.

banner

banner1220x365