Φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι: υψηλός ο κίνδυνος της θρόμβωσης

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021

To καλοκαίρι είναι εδώ και σηματοδοτεί μια εποχή χαλάρωσης και ανεμελιάς, ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη μετά τον δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε. Το γενικότερο κλίμα όμως δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα υγείας που ήδη αντιμετωπίζουμε, καθώς κάποια από αυτά ενδέχεται να επιδεινωθούν τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Όπως μας εξηγεί ο Αγγειοχειρουργός Ν.Τσεκούρας, η φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα από αυτά και αποτελεί έναν συχνό λόγο επίσκεψης στον αγγειοχειρουργό καθώς τα συμπτώματα υποτροπιάζουν εξαιτίας της ζέστης και της συνεχούς  καταπόνησης των άκρων.

Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο μας  το καλοκαίρι, διαμαρτυρόμενοι  για πόνους που δεν υποχωρούν, υπερβολικό αίσθημα κόπωσης από την ορθοστασία, κνησμό, αίσθημα καύσου, όλες καταστάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Με την άνοδο της θερμοκρασίας η  ένταση των συμπτωμάτων, σε όσους ταλαιπωρούνται ήδη από φλεβική ανεπάρκεια, μεγαλώνει, καθώς οι φλέβες διαστέλλονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, το αίμα δεν επιστρέφει εύκολα στην καρδιά και λιμνάζει στα κάτω άκρα.

Η  θρόμβωση που δεν πρέπει να υποτιμάται ως κίνδυνος

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία, το μπάνιο με καυτό νερό και την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Ειδικά η έκθεση στον ήλιο είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυντική κατάσταση, καθώς οι φλέβες καταπονούνται περισσότερο εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία  στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος να παρεμποδίζεται στις ήδη αδύναμες φλέβες.

Η σιωπηλή επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι επικίνδυνη και για έναν σοβαρό λόγο υγείας, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία: τη θρόμβωση. Καθώς τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνει ανάλογα και ο κίνδυνος κατά τη θερινή περίοδο.

Σε κάποιες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στις επιφανειακές φλέβες (επιπολής φλεβική θρόμβωση) και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως ερυθρότητα του δέρματος, ενοχλήσεις και πόνο. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η θρόμβωση να επεκταθεί και στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και τότε  αυξάνει ο κίνδυνος της σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι θρόμβου από το πόδι και να φτάσει έως τους πνεύμονες. Η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ιδιαίτερα απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τον Αγγειοχειρουργό Ν.Τσεκούρα, η αντιμετώπιση και μπορεί, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση και το καλοκαίρι. Ακόμα και αν υπάρχουν ενδοιασμοί ως προς τον χρόνο, όσοι πάσχουν καλό είναι να γνωρίζουν πως η νέα τεχνική που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια, με το ενδοαυλικό laser, δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσοι προχωρήσουν στην επέμβαση, η οποία δεν απαιτεί ολική αναισθησία, θα είναι σε θέση να  χαρούν το αισθητικό αποτέλεσμα, την έλλειψη ενοχλητικών συμπτωμάτων και πάνω απ’ολα να νιώθουν σιγουριά για τη υγεία τους που θα έχει αποκατασταθεί.

Όπως και όλα τα προβλήματα υγείας, έτσι και η φλεβική ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα. Επικοινωνήστε με τον αγγειοχειρουργό σας, ενημερωθείτε και φροντίστε έγκαιρα την υγεία του φλεβικού σας συστήματος.

banner

banner1220x365