Ρομποτική αφαίρεση της χολής χωρίς τομή και τραύματα

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Η χειρουργική αφαίρεση της χολής συστήνεται σε περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί  πέτρες στη χολή,  χολοκυστίτιδα (φλεγμονή του τοιχώματος της χολής), δυσκινησία του τοιχώματος της χολής και άλλες. Η χολοκυστεκτομή πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 4 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm, ενώ η κλασσική (ανοικτή) χολοκυστεκτομή παραμένει χρήσιμη σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική.

Η Ρομποτική Χολοκυστεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πραγματοποιείται μέσω μιας τομής λίγων χιλιοστών, με χρήση ρομποτικού συστήματος (Robotic Single Site). Η εν λόγω επέμβαση ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν 8 χρόνια στην Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Κατά τη ρομποτική ή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, ο χειρουργός αφού αποκτήσει πρόσβαση στην κοιλιά και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας (πνευμοπεριτόναιο), θα ελέγξει καταρχάς όλη το χώρο της κοιλιάς. Στη συνέχεια θα αφαιρέσει συμφύσεις (αντιδραστικός ιστός στην κοιλιά) γύρω από τη χολή και στη συνέχεια θα παρασκευάσει τα στοιχεία της (κυστικός πόρος, κυστική αρτηρία) και αφού τα αναγνωρίσει θα τα διαχωρίσει μεταξύ ειδικών κλιπ.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) θα αποκολλήσει σταδιακά τη χολή από τη θήκη της μέσα στο ήπαρ. Η χολή αφαιρείται από το τραύμα της οπτικής εντός πλαστικού σάκου (endobag). Το τραύμα της οπτικής συρράπτεται και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Ο Σ. Χειρίδης πραγματοποιεί την επέμβαση με χρήση του πλέον σύγχρονου ρομποτικού συστήματος da Vinci Si HD και την AddOn πλατφόρμα Single Site μέσω τομής 9 χιλιοστών που γίνεται γύρω από την περιοχή του ομφαλού και μετά το χειρουργείο δεν είναι ορατή. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ιδίως για όσους θέλουν να αποφύγουν τις πολυάριθμες τομές της λαπαροσκόπησης και την πιθανότητα σχηματισμού ουλής.

Στη Ρομποτική Επέμβαση Μιας Τομής, τα εργαλεία εύρους λίγων μόλις χιλιοστών εισάγονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μιας μόνο τομής και χιάζονται στο σημείο εισόδου. Μέχρι σήμερα αυτό ήταν αδύνατο με τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Έτσι, η επέμβαση πραγματοποιείται ομαλά με απόλυτο έλεγχο των εργαλείων και σταθερή κάμερα 3D-HD που στηρίζεται σε ρομποτικό βραχίονα. Η απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου είναι στερεοσκοπική υψηλής ευκρίνειας και διευκολύνει το χειρουργό να πραγματοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια κάθε βήμα της επέμβασης.

Στη φαρέτρα των εργαλείων Single Site προστέθηκε πρόσφατα η διπολική διαθερμία (bipolar coagulation) η οποία λύνει κυριολεκτικά τα χέρια του χειρουργού ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε βαριά φλεγμονή της χολής (οξεία γαγγραινώδης χολοκυστίτιδα).

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Single Site δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την επέμβαση, ενώ τελευταία η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν παραπονούνται μετεγχειρητικά για ενοχλήσεις από το αέριο (διοξείδιο) που διοχετεύεται στην κοιλιά, όπως συμβαίνει στην κλασσική (συμβατική) λαπαροσκόπηση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με τις χαμηλότερες πιέσεις αερίου που απαιτούνται στη Ρομποτική Χειρουργική καθώς το κοιλιακό τοίχωμα στηρίζεται σταθερά από τους πανίσχυρους ρομποτικούς βραχίονες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε Ρομποτική Χολοκυστεκτομή Μιας Τομής (Robotic Single Site Cholecystectomy) συνήθως παίρνουν εξιτήριο την επόμενη ημέρα και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 1-2 ημέρες χωρίς καμία απολύτως ενόχληση και ουσιαστικά  χωρίς να έχουν ορατές τομές.

Σάββας Κ. Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Εκτελεστικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής  SEERSS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.savashiridis.com/ ή καλέστε στα  2107257522 και 2107290673.

banner

banner1220x365