Ενδοσκοπικό θεραπευτικό Laser: Το μόνο που προσφέρει ανώδυνη λύση στις παθήσεις του πρωκτού

Κυριακή, 21 Απριλίου 2019

Πλέον, η θεραπεία των πρωκτικών παθήσεων είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς ανοικτά τραύματα, χωρίς τομές, εντελώς ανώδυνα, και χωρίς ατελείωτες και βασανιστικές καθημερινές αλλαγές τραυμάτων, απλά με τη χρήση Laser.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το Laser δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα Laser που χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική αλλά και καμία σχέση με τα Laser που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές τομές (κοπτικά Laser). Πρόκειται για Laser ενδοσκοπικής χειρουργικής, που δεν λειτουργεί ως νυστέρι, αλλά ως πηγή παραγωγής κυκλικής (radial) εκπομπής Laser, σε διαφορετικό μήκος κύματος, με διαφορετική ισχύ και θεραπευτική δράση.

Έτσι, πολύ συχνά διάφορα ιατρικά άρθρα ή διαφημίσεις «παραπλανούν» τον ασθενή με εντυπωσιακούς τίτλους, όπως: «Θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων με Laser» χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για ενδοσκοπικό θεραπευτικό Laser ή απλά Laser τομής ιστών.

Το θεραπευτικό Laser, σε αντίθεση με τις άλλες ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούνται μόνο για διατομή των ιστών και αιμόσταση (ηλεκτροδιαθερμία, ραδιοσυχνότητες RF, laser διατομής, Argon plasma κλπ) είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που καταργεί πλέον οποιαδήποτε προηγούμενη κλασσική χειρουργική αποκατάσταση των παθήσεων του πρωκτού.

Είναι στην κυριολεξία μια μη επεμβατική μέθοδος, εντελώς ανώδυνη με μια καθαρά θεραπευτική δράση του Laser, που προκαλεί θεαματική θεραπεία.

Πλεονεκτήματα μεθόδων αντιμετώπισης των παθήσεων πρωκτού με Laser

 • Ανώδυνη μέθοδος, ο πόνος είναι πρακτικά ανύπαρκτος.
 • Αναίμακτη μέθοδος, δεν υπάρχουν διατομές ιστών, ενώ to Laser είναι και το τελειότερο αιμοστατικό.
 • Η περιοχή δεν φέρει κανένα τραύμα, δεν υπάρχουν ράμματα, ούτε ανοικτές τομές.
 • Η μέθοδος είναι πολύ μικρής διάρκειας, σπάνια ξεπερνά τα 20-30 λεπτά.
 • Η αναισθησία είναι τοπική ή όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά μέθη, σε καμία περίπτωση γενική νάρκωση.
 • Ο χρόνος νοσηλείας είναι περίπου 2 ώρες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο και επιστρέφει άμεσα σπίτι του.
 • Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος. Σε 7 ημέρες έχει επουλωθεί σχεδόν πλήρως η περιοχή της παρέμβασης.
 • Δεν υπάρχει κανένα κόστος αποθεραπείας, ενώ δεν χρειάζονται ειδικά υλικά επούλωσης (όπως στις ανοικτές επεμβάσεις).
 • Ο ασθενής δεν υποβάλλεται στην μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία των καθημερινών μετεγχειρητικών αλλαγών, αλλά εκμηδενίζεται και ο κίνδυνος μόλυνσης αλλά και επιπλοκών από την επούλωση του τραύματος (δυσχερής σύγκλειση, δύσμορφη ουλή, συνεχής κνησμός κ.α) αφού δεν υπάρχει τραύμα.
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες, χωρίς να χάνει ούτε μια ημέρα από τη δουλειά, τις σπουδές ή τις προπονήσεις του.
 • Η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται πολύ σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της νόσου, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και οριστική θεραπεία.

    Η εφαρμογή του Laser στην ευρύτερη περιπρωκτική περιοχή περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα δημιουργίας νέου συριγγίου ή υποτροπής των αιμορροΐδων σε αυτή την περιοχή λόγω της ίνωσης που δημιουργεί το Laser.

Φώτης Αρχοντοβασίλης, Διευθυντής ΣΤ' Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://oxeirourgos.gr/ ή καλέστε στο 210-6502850.

banner

banner1220x365