Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης της βουβωνοκήλης-μηροκήλης με πλέγμα

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε βουβωνοκήλη ή μηροκήλη (διόγκωση της περιοχής μεταξύ κοιλιάς και ποδιού, που οφείλεται σε χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα), ο ιατρός σας θα συστήσει αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση, αφενός για την αποφυγή επιπλοκών (περίσφιξη, δηλαδή την περίπτωση να παγιδευτεί το έντερο στο χάσμα και να νεκρωθεί) και αφετέρου διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης του προβλήματος της κήλης εκτός από το χειρουργείο.

 Η χρήση πιεστικής ζώνης κοιλίας (κηλεπιδέσμου) όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του εντέρου που προπίπτει ή στη δημιουργία συμφύσεων (σκληρός, αντιδραστικός ιστός που δυσκολεύει αργότερα την επέμβαση). Η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αποκατάσταση πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό ιατρών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική.

Η Ρομποτική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και πιθανώς προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών. Οι αθλητές και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές αποτελούν μία ειδική κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν κακώσεις στην περιοχή από τη σκληρή προπόνηση οι οποίες οδηγούν σε χρόνιο πόνο (κήλη αθλητών-χρόνιο βουβωνικό άλγος-σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Η κήλη των αθλητών παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μετά από την τοποθέτηση πλέγματος στην περιοχή ενώ σε πολλές περιπτώσεις αθλητών ανευρίσκεται κανονική βουβωνοκήλη με χάσμα στους κοιλιακούς μυς.

Κατά τη Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης, αφού αποκτήσουμε πρόσβαση σε έναν ιδιαίτερο χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ και έξω από την κοιλιά (εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση) και διοχετεύσουμε αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσουμε τον απαραίτητο χώρο εργασίας, θα εντοπίσουμε την κήλη και θα την ανατάξουμε (θα επαναφέρουμε το λίπος και το έντερο που προπίπτουν πίσω στην κοιλιά). Έπειτα θα παρασκευάσουμε τα στοιχεία του σπερματικού τόνου (του σωλήνα που μεταφέρει στον άντρα τα αγγεία του όρχεος, τον κρεμαστήρα μυ και το σπερματικό πόρο και στη γυναίκα το στρογγυλό σύνδεσμο της μήτρας) και αφού τα «αναγνωρίσουμε» και τα «διαφυλάξουμε»  θα προβούμε στην τοποθέτηση του πλέγματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη φάση αυτή ο χειρουργός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία που κόβουν ενώ καυτηριάζουν (διαθερμίες) ώστε η επέμβαση να πραγματοποιηθεί χωρίς απώλεια αίματος. Το πλέγμα είναι φτιαγμένο από υλικό που δημιουργεί έντονη ινώδη αντίδραση με αποτέλεσμα η περιοχή να ενδυναμώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πλέγμα διπλώνεται με κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να χωρέσει μέσα από την τομή του 1cm. Για την καθήλωσή του χρησιμοποιούνται συνήθως απορροφήσιμα κλιπ ή ειδική βιολογική κόλλα.  Εγώ και η χειρουργική μου ομάδα χρησιμοποιήσαμε πρώτοι στην Ελλάδα αυτοκόλλητο πλέγμα, το οποίο καθηλώνεται χωρίς χρήση καθηλωτικού υλικού. Μετά  την επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης του πλέγματος και της αιμόστασης, αφαιρούνται όλα τα εργαλεία και στη συνέχεια ο αέρας από το χώρο εργασίας. Το τραύμα της οπτικής συρράπτεται και το δέρμα συμπλησιάζεται ενδοδερμικά στην αρχική του θέση.

Σάββας Κ. Χειρίδης, Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Εκτελεστικός Γραμματέας Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής  SEERSS. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.savashiridis.com/ ή καλέστε στα  2107257522 και 2107290673.

banner

banner1220x365