Λαπαροσκοπική και ρομποτική χολοκυστεκτομή: όσα πρέπει να ξέρετε

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Η χειρουργική αντιμετώπιση για χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή' όπως λέγεται κοινώς στην Ελλάδα αλλά και για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης και η τάση στο εξωτερικό για δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων ή clinics.

Η χοληδόχος κύστη αποτελεί έναν μικρό σάκο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης της χολής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ, χρησιμεύει στην πέψη των τροφών και μεταφέρεται μέσω των χοληφόρων αγγείων στο δωδεκαδάκτυλο.

Η πιο συχνή πάθηση της χολοδόχου κύστης είναι η χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή όπως λέγεται κοινώς στην Ελλάδα. Η χολολιθίαση μπορεί να υπάρχει σε αρκετούς ανθρώπους και να μην το γνωρίζουν αλλά να γίνεται η διάγνωση όταν φτάσουν στο σημείο έντονου πόνου στην κοιλιακή χώρα και τεθεί η διάγνωση μέσω υπερηχογραφήματος. Είναι μιά πάθηση που αφορά πολύ συχνά το γυναικείο πληθυσμό αλλά φυσικά επηρεάζει και τους άνδρες. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία (αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης σε άτομα άνω των 40 ετών), η απότομη απώλεια βάρους, η διατροφή πλούσια σε λίπη.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Η χολολιθίαση μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα κολικού χοληφόρων, δηλαδή πόνου στην κοιλιακή χώρα, δυσπεψίας και ναυτίας. Η παρουσία χολολίθων μπορεί να οδηγήσει όμως σε επιπλοκές φλεγμονής όπως είναι η χολοκυστίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση συνήθως χορηγείται αντιβιοτική αγωγή και το χειρουργείο αφαίρεσης της χολής προγραμματίζεται σε δεύτερο χρόνο εκτός από περιπτώσεις φλεγμονής όπου κρίνεται απαραίτητο η χολοκυστεκτομή να γίνει επειγόντως. Επίσης σημαντική επιπλοκή είναι η παγκρεατίτιδα όπου προκαλείται φλεγμονή του παγκρέατος που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά κλινική κατάσταση αλλά και η πιθανότητα να 'δραπετεύσει' λίθος στο χοληδόχο πόρο δηλαδή η χοληδοχολιθίαση. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί προβλήματα στην πέψη των τροφών εφόσον η χολή περνάει κατευθείαν στο δωδεκαδάκτυλο και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για αποθήκευση της.

Η τάση στο εξωτερικό είναι να δημιουργούνται ομάδες (clinics) με εξειδίκευση στη χειρουργική χοληδόχου κύστης και χοληφόρων που να μπορούν να αναλάβουν από την απλή μέχρι την περίπλοκη περίπτωση περιστατικού. H ομάδα οφείλει να είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, ώστε να παρέχει υπηρεσίες μέσω προγραμματισμού συμβουλευτικής συνάντησης και διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων. Στη συνέχεια προγραμματίζεται λαπαροσκοπική ή ρομποτική χολοκυστεκτομή, με απεικόνιση χοληδόχου πόρου αν κρίνεται απαραίτητο.

Σύγχρονη αντιμετώπιση 

Η ιδανική αντιμετώπιση της χολολιθίασης επί συμπτωμάτων είναι χειρουργική, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή όπως προανέφερα. Υπό γενική αναισθησία, το χειρουργείο περιλαμβάνει μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα ώστε να περάσουν η κάμερα και τα εργαλεία εντός της κοιλιακής χώρας και να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Με την τεχνική της ενδοδερμικής ραφής των τομών στο τέλος της επέμβασης καταφέρνουμε το επιθυμητό κοσμητικό αποτέλεσμα ώστε να μην εμφανίζεται διακριτή ουλή. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά ανάλογα με την προτίμηση του ασθενούς.

Αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει διεγχειρηρητικά απεικόνιση με χολαγγειογραφία ή διερεύνηση του χοληδόχου πόρου ώστε να αποκλειστεί η παρουσία λίθων εντός του χοληδόχου πόρου για μία ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Κάποιες φορές, αξίζει να σημειωθεί, το υπερηχογράφημα θα δείξει 'χολική λάσπη' και όχι ξεκάθαρα πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Εφόσον αυτό το εύρημα συνοδεύεται από συμπτωματολογία - κοιλιαλγία, ναυτίες- ενδείκνυται να γίνει περαιτέρω διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν η χολική λάσπη και ίσως συνοδός μικρολιθίαση ευθύνεται για τη κλινική συμπτωματολογία όποτε και η αντιμετώπιση θα είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Επίσης οι πολύποδες χοληδόχου κύστης χρίζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης εφόσον μπορεί να εξαλλαγούν σε καρκινικούς και συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση της χολοδόχου κύστης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Info: 

Ο Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης MD PhD FRCS, είναι Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική. Εχει μετεκπαιδευτεί και εργαστεί στο Λονδίνο καθώς και σε ΗΠΑ και Γαλλία. Πλέον εργάζεται στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει το Thessaloniki Surgical Oncology Clinic και το Thessaloniki Gallbladder Clinic στα πρότυπα αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση Consultant (Χειρουργού Διευθυντή NHS) στην Αγγλία. Έχει βραβευθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, η Ιαπωνική Εταιρία Χειρουργικής Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων και η LAP Research UK.

Ο Dr Αλέξανδρος Γιακουστίδης συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.alexgiakoustidis.gr

banner

banner1220x365