Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε αίμα στα κόπρανα;

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Το αίμα στα κόπρανα είναι συνήθως μια κατάσταση που πανικοβάλει τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν συντηρητικά και ατομικά λέγοντας ή πείθοντας τον εαυτό τους ότι είναι κάποια αιμορροΐδα.

Η σημαντικότερη άμεση δραστηριότητα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε το χρώμα, την ποσότητα, και αν είναι αναμεμειγμένο το αίμα με τα κόπρανα ή όχι. Επίσης, θα πρέπει να δούμε αν σταματά η αιμορραγία ή όχι, να συσχετίσουμε το αίμα με την ύπαρξη παράλληλα πόνου, πύου, βλέννας και να επικοινωνήσουμε με ειδικό (χειρουργό ή γαστρεντερολόγο), για περισσότερη βοήθεια και σαφώς κλινική εξέταση. Σε καμία περίπτωση οι ασθενείς δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι πρόκειται για μια απλή αιμορροΐδα η οποία… θα περάσει. Και αυτό γιατί σημαντικά προβλήματα του εντέρου πολλές φορές χρονίζουν και πολλές φορές μας δημιουργούν καταστάσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Παράδειγμα αποτελούν οι βαριές κολίτιδες και οι πολύποδες που κάποια στιγμή «εξαλλάσσονται» σε κακοήθεια αν δεν αντιμετωπισθούν. Σήμερα διεθνώς και στην Ελλάδα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παρομοίων προβλημάτων σώζουν ζωές.

Για το λόγο αυτό εξετάσεις όπως η γαστροσκόπηση, η κολονοσκόπηση ή η σύγχρονη αξονική κολονογραφία αποτελούν ασφαλή διαγνωστικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του εντέρου.

Για ποιους λόγους μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα;

Πραγματικά, το πιο συχνό πρόβλημα που συνδυάζεται με αίμα από «κάτω» είναι οι αιμορροΐδες. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σημαντικό στη λύση του προβλήματος και αυτοί είναι:

Το χρώμα. Όσο πιο ζωηρό κόκκινο το αίμα, τόσο και πιο χαμηλά ευρίσκεται το πρόβλημα. Μαύρο αίμα σαν πίσσα, σχεδόν πάντα είναι από το στομάχι ή το 12δάκτυλο (γαστρορραγία-έλκος) και πάντα πρέπει να μας κατευθύνει στον ιατρό ή και στο νοσοκομείο καλύτερα, εφ’ όσον συνοδεύεται και από ζάλη, εφίδρωση και λιποθυμική τάση. Ενώ ζωηρότερο, βυσσινί ή και κόκκινο συνήθως είναι από το παχύ έντερο.

Η καθαρότητα. Αίμα αναμειγμένο με τα κόπρανα συνήθως έρχεται από υψηλότερα σημεία του παχέος εντέρου, ενώ καθαρό αίμα που «στάζει» και σχετίζεται πάντα με κένωση και μετά από αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αιμορροϊδοπάθεια.

Βλέννα-πύον. Η παρουσία αυτών δηλώνει συνήθως την παρουσία κάποιας κολίτιδας ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή και πολύποδα αυτού και πρέπει να μας κατευθύνει αποκλειστικά σε γαστρεντερολόγο.

Πόνος. Η παρουσία αίματος και πόνου στην κοιλιά μαζί με διάρροια, είναι στοιχεία βαριάς γαστρεντερίτιδας, ενώ η παρουσία πόνου και πρηξίματος της κοιλιάς με παράλληλα αίμα στα κόπρανα είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτεί νοσοκομείο. Πόνος στον δακτύλιο που συνοδεύει την κένωση είναι ένδειξη ύπαρξης ραγάδας ή θρόμβωσης αιμορροΐδος και μας κατευθύνει σε χειρουργό ή γαστρεντερολόγο.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πιο σύνηθες πρόβλημα για την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα είναι οι αιμορροΐδες – αιμορροϊδοπάθεια, η ραγάδα πρωκτού, οι πολύποδες στο έντερο, η κολίτιδα και τέλος η κακοήθεια του εντέροου.

Για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω προβλήματα που τυχόν σας παρουσιασθούν, επικοινωνήσατε άμεσα με τον γαστρεντερολόγο ή τον χειρουργό σας.

Γεώργιος Σάμπαλης, Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος, Δ/ντης Χειρουργός– Ευρωκλινικής Αθηνών, Μέλος EAES (European Association for Endoscopic Surgery) και Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.sambalis.gr/ ή καλέστε στο 210 6001302.

banner

banner1220x365