Εμμηνόπαυση: Πώς να αποφύγετε τα παραπανίσια κιλά στην κλιμακτήριο

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019

Η κλιμακτήριος είναι η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 5-6, Ουσιαστικά, στην κλιμακτήριο ξεκινούν οι διαταραχές κύκλου, στην αρχή μπορεί ο κύκλος να μικρύνει στις 24-26 ημέρες, αργότερα γίνονται αραιότεροι (π.χ. κάθε 2-3 μήνες), μέχρι να σταματήσουν τελείως.

Με τον ερχομό της εμμηνόπαυσης υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό της γυναίκας:

  • εξάψεις
  • νυχτερινή εφίδρωση και κακός ύπνος
  • αύξηση βάρους
  • μειωμένη ενεργητικότητα

Γιατί αυξάνεται το βάρος της γυναίκας;

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια μικρή πτώση του βασικού μεταβολισμού (των βασικών καύσεων του οργανισμού) η οποία συνεχίζεται με το πέρασμα των χρόνων λόγω μεγαλύτερης εναπόθεσης λίπους παρά μυών. Παράλληλα, η μείωση της ενεργητικότητας και η αυξημένη κατανάλωση τροφής (πιθανά λόγω περιορισμού των οιστρογόνων ή λόγω ήπιων συμπτωμάτων κατάθλιψης) επίσης απαντώνται συχνά. Ο συνδυασμός των παραπάνω καταστάσεων μπορεί μαζί να συντελέσουν στην αύξηση του βάρους.

Στην εμμηνόπαυση δεν υπάρχει η προστατευτική δράση από τις γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες και η κατανομή του λίπους γίνεται με διαφορετική μορφή (περισσότερο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιακή χώρα και λιγότερο στην περιφέρεια).

Αν και αύξηση του σωματικού βάρους είναι πολύ συνηθής κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το αποτρέψετε ή να το αντιστρέψετε. Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι προκλητική, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Τι πρέπει να κάνετε;

Φροντίστε να τρώτε πάντα ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό.

Καταναλώστε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρό ψάρι (σαρδέλα, γαύρος, σκουμπρί, σολομός, τσιπούρα κτλ).

Προτιμήστε τα πολύσπορα ή ολικής αλέσεως δημητριακά που επιμηκύνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη στο αίμα.

Η άσκηση πρέπει να είναι στις πιο υψηλές θέσεις των προτεραιοτήτων σας. Σίγουρα θα σας λείπει η όρεξη αλλά θα σας δώσει φτερά και θα κάνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης πιο ήπια.

Εξετάστε τα επίπεδα της βιταμίνης D: Απαραίτητη για έναν υγιή μεταβολισμό, καλή οστική μάζα και καλή ψυχολογία.

Ξεκουραστείτε επαρκώς και χαλαρώστε: Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν από το κρεβάτι και να κοιμηθείτε τουλάχιστον 6 συνεχόμενες ώρες, προκειμένου να κρατήσετε τις ορμόνες και την όρεξή σας υπό έλεγχο.

banner

banner1220x365