Έρευνα: Πώς η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης;

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022

Τον ρόλο της διατροφής στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης μελέτησαν επιστήμονες από τις Η.Π.Α., οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, που κατά τη σύλληψη του παιδιού, ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία και άλλες επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλαμψία είναι ο συνδυασμός της υπέρτασης στην κύηση μαζί με λευκωματουρία και αποτελεί σοβαρό και ύπουλο κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες και την καρδιά τους, καθώς και για το μωρό τους.

Η ταυτότητα της έρευνας

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Δρα Νάταλι Μπέλο του Ινστιτούτου Smidt Heart του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 7.800 έγκυες στο πρώτο παιδί τους.

Η έρευνα εξέτασε γενικότερα τη σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και σε επιπλοκές της κύησης (διαβήτης, υπέρταση, πρόωρος τοκετός, γέννηση λιποβαρούς μωρού, θνησιγένεια κ.α.).

Διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες γυναίκες που τηρούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν την οποιαδήποτε επιπλοκή.

Όπως είπε η  Δρ. Μπέλο, «η πολυκεντρική μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι μια πιο υγιεινή διατροφή σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση κατά 28% του κινδύνου για προεκλαμψία». Μάλιστα αυτή η συσχέτιση είναι πιο έντονη στις γυναίκες που θα γίνουν μητέρες για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 35 ετών.

Μειωμένος κατά 37% ήταν και ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης για όσες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έκαναν συστηματικά μεσογειακή διατροφή, δηλαδή έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, περισσότερα ψάρια παρά κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και αρκετό ελαιόλαδο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

banner

banner1220x365