Νέες αιτίες που προκαλούν καρκίνο ανακοίνωσαν οι επιστήμονες

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, ο  καρκίνος είναι η 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως και με συνεχώς αυξητικές τάσεις. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν πως έως και 3,7 εκατομμύρια ζωές ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν αν εφαρμόζονταν οι κατάλληλες στρατηγικές για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ποιοτική θεραπεία. Η επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τον καρκίνο υπολογίζεται σε 1,16 τρισ. δολάρια.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως δεν ευθύνονται αποκλειστικά τα γονίδια για την εμφάνιση κάποιας μορφής της νόσου αλλά σε μεγάλο ποσοστό οι συμπεριφορές που υιοθετούν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Για παράδειγμά, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία και κάποιοι ιοί έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση της νόσου. Πέρα όμως από αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν και άλλες συνήθειες ή καταστάσεις που μπορούν να επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό για τυχόν εμφάνιση κακοήθειας.  Συγκεκριμένα:

Τα καυτά ροφήματα όπως το τσάι

Αν κανείς το πίνει πολύ καυτό, τότε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με κινεζική έρευνα σε 450.000 ανθρώπους. Ιδίως αν κάποιος, εκτός από καυτό τσάι, είναι καπνιστής και πίνει αρκετό αλκοόλ, τότε, έχει πενταπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με όσους δεν κάνουν τίποτε από τα τρία (καυτό τσάι, κάπνισμα, αλκοόλ).

Η έλλειψη άσκησης

Η σωματική κίνηση και άσκηση μειώνει κατά 7% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αλλά, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σχέση ανάμεσα στη σωματική αδράνεια και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Οι ψηλοί

 Οι ψηλοί είναι πιθανότερο να πάθουν καρκίνο από ό,τι οι κοντοί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που βρήκε ότι για κάθε έξτρα δέκα εκατοστά ύψους ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνει κατά 10% περίπου. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή οι ψηλότεροι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί σε αυτά κάποια καρκινική μετάλλαξη.

Ο καπνός από την ψησταριά

 Οι άνθρωποι που κάθονται κοντά στις ψησταριές, την ώρα του ψησίματος, απορροφούν μέσω του δέρματός τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυξημένες ποσότητες χημικών ουσιών (πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων), που απελευθερώνονται από την καύση των ξύλων ή των κάρβουνων και είναι δυνατό να προκαλέσουν καρκίνο. Η απορρόφηση αυτών των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών είναι μεγαλύτερη από το δέρμα από ό,τι εισπνέοντας τις από τον αέρα, συνεπώς, όταν είναι καλοκαίρι και το δέρμα είναι πιο εκτεθειμένο, η απορρόφηση είναι μεγαλύτερη.

Τα εμφυτεύματα στήθους

 Ένας συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα ενός σπάνιου είδους λεμφώματος, που δεν είναι καρκίνος του μαστού, αλλά του λεμφικού συστήματος. Ο κίνδυνος είναι πάντως μικρός, καθώς υπολογίστηκε ότι για κάθε 7.000 γυναίκες που βάζουν εμφύτευμα στήθους, μία θα εμφανίσει αυτόν τον καρκίνο στο μαστό έως τα 75 της χρόνια. Η αιτία είναι ακόμη ασαφής και πιθανώς οφείλεται στην πρόκληση φλεγμονής από το εμφύτευμα στον ιστό του στήθους.

Το αλκοόλ

Αν και κατά καιρούς υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν τη θετική επίδραση που έχει στην ανθρώπινη υγεία το αλκοόλ, υπολογίζεται πως το 5% των νέων περιστατικών καρκίνου, κάθε χρόνο παγκοσμίως, σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωσή του.  Το αλκοόλ ενέχεται για διάφορους καρκίνους όπως στόματος-λαιμού, οισοφάγου, μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος κ.ά. Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς «γερό ποτήρι», καθώς ακόμη και μικρές έως μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Τα επιπλέον κιλά

Η παχυσαρκία συνδέεται με τουλάχιστον δέκα είδη καρκίνου, σχεδόν διπλασιάζοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου, του ήπατος, των νεφρών κ.ά. Η διατήρηση κανονικού βάρους θεωρείται πλέον βασικό μέτρο προφύλαξης.

banner

banner1220x365