Ορισμένα λαχανικά μπορούν να προστατέψουν το ήπαρ από τις βλάβες

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology με επικεφαλής επιστήμονες από το Texas A & M AgriLife Research δείχνει ότι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του λιπώδους ήπατος.

Η μελέτη έδειξε πως η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD), μπορεί να ελεγχθεί από την ινδόλη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά όπως το λάχανο, το κέιλ, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αυτή η φυσική ένωση μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ή προληπτικά μέτρα για το NAFLD.

Η NAFLD εμφανίζεται όταν το ήπαρ γίνεται λιπαρό, ενίοτε λόγω ανθυγιεινής διατροφής, όπως η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ, λιπαρών και φρουκτόζης.

Το λιπώδες ήπαρ είναι επτά έως 10 φορές πιο κοινό στα άτομα με παχυσαρκία απ' ότι στο γενικό πληθυσμό ενώ είναι ήδη γνωστό πως  η παχυσαρκία προκαλεί φλεγμονή στο σώμα.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις της ινδόλης σε άτομα με λιπαρό συκώτι. Σε 137 άτομα, ανακάλυψαν ότι άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινδόλης στο αίμα τους. Επιπλέον, τα επίπεδα της ινδόλης σε εκείνους που ήταν παχύσαρκοι ήταν σημαντικά χαμηλότερα από εκείνους που θεωρήθηκαν κανονικού βάρους. Σε εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα ινδόλης, υπήρχε επίσης υψηλότερη ποσότητα απόθεσης λίπους στο ήπαρ.

Για να προσδιοριστεί περαιτέρω ο αντίκτυπος της ινδόλης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ζωικά μοντέλα που τράφηκαν με μια δίαιτα είτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είτε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να προσομοιώσουν τις επιδράσεις της NAFLD.

 Αυτό το πείραμα έδωσε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ινδόλη σχετίζεται με την NAFLD αφού αυτή μειώνει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους και τη φλεγμονή στο ήπαρ.

Οι επιστήμονες  ανέφεραν επίσης ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν επίσης να έχουν ένα αποτέλεσμα -είτε θετικό είτε αρνητικό- στην εξέλιξη της λιπαρής ηπατικής νόσου.

banner

banner1220x365