Τα παραπάνω κιλά ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Και αυτό, γιατί η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο κυρίως μέσω της αιματολογικής εξέτασης PSA.

Πρόσφατα μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι άνδρες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη προχωρημένου σταδίου.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό  «Annals of Oncology», ανέλυσαν δεδομένα 15 μελετών, οι οποίες περιελάμβαναν σχεδόν 831.000 άνδρες, εκ των οποίων περίπου 52.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του φυσιολογικού ορίου (φυσιολογικές είναι οι τιμές 21-25) κατά τη διάρκεια και προς το τέλος της μέσης ηλικίας σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη μπορεί να μειωθεί μέσω της διατήρησης ενός υγιούς βάρους, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, Δρ. Jeanine Genkinger.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι η μεγαλύτερη περίμετρος μέσης σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη προχωρημένου σταδίου και θάνατο.

Τι είδους αποτελέσματα σας προσφέρει η εξέταση PSA;

Οι επιστήμονες, συχνά συστήνουν να γίνεται ετήσιος ουρολογικός έλεγχος για όσους άνδρες είναι άνω των 50 ετών. Η εξέταση ρουτίνας είναι το PSA αλλά σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να συνδυάζεται και με κλινική εξέταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια τιμή PSA που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό. Παρόλο που τιμές κάτω από 4 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και  δεν αποκλείουν καρκίνο. Για παράδειγμα, ένας άντρας που πέρυσι είχε τιμή PSA 1 και φέτος 2 ng/ml έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει καρκίνο από έναν άλλο, η τιμή του οποίου πέρυσι ήταν 4 και φέτος 5 ng/ml. Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε ετήσια αύξηση 100%, ενώ στη δεύτερη μόλις 25%. Άντρες, πάντως, με τιμές PSA πάνω από 10 ng/ml έχουν μεγάλες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη (5 στους 10),  και η βιοψία επιβάλλεται, εκτός αν πρόσφατα είχαν ουρολοίμωξη ή έβαλαν καθετήρα κύστης.

Η ηλικία παίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο στην εκτίμηση του ασθενή. Για παράδειγμα, ένας ασθενής 80 ετών με τιμή PSA 2 ή 3 ng/ml, έχει πρακτικά μηδενικές πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο προστάτη, άρα ο επανέλεγχος είναι μάλλον άσκοπος. Αν όμως ένας άντρας 50 ετών παρουσιάσει αύξηση του PSA από 1 σε 3 ng/ml μέσα σε ένα χρόνο, ο τριπλασιασμός αυτός της τιμής εγείρει έντονες υποψίες για καρκίνο που, σε αυτές τις ηλικίες, είναι απειλητικός για τη ζωή. Η τιμή άρα του PSA είναι ενδεικτική και η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον Ουρολόγο σας.

banner

banner1220x365