Συμβουλές για καλή στοματική υγεία και στις διακοπές!

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών σηματοδοτεί την έναρξη της χαλάρωσης από τους περιορισμούς και τα άγχη της καθημερινότητας. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν αποτελεί άλλοθι για να παραμελήσουμε την στοματική μας υγεία.

Ας δούμε λοιπόν, τους χρυσούς κανόνες που θα μας βοηθούν να χαμογελάμε με αυτοπεποίθηση κι αυτό το καλοκαίρι!

Δεν αμελούμε τη στοματική υγιεινή: Στο νεσεσέρ μας βάζουμε απαραίτητα οδοντόβουρτσα, φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντικό νήμα. Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται απαραίτητα πρωί και βράδυ, ενώ το οδοντικό νήμα να χρησιμοποιείται μια φορά την ημέρα.

Προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες: Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης, η οποία βρίσκεται σε πολλά αφεψήματα και γλυκά σνακς που συνήθως καταναλώνουμε το καλοκαίρι. Φυσικοί χυμοί και φρούτα αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική, προάγοντας τη γενική, ταυτόχρονα με τη στοματική μας υγεία.

Παραμένουμε ενυδατωμένοι, βάζουμε «φρένο» στην ξηροστομία: Η πολλή ζέστη το καλοκαίρι μας αφυδατώνει, ευνοώντας την ξηροστομία και τις βλαβερές της συνέπειες σε δόντια και ούλα. Πείτε «ναι» στο δροσερό νερό, σε γερές δόσεις, που καθαρίζει τα δόντια, διεγείροντας παράλληλα τους σιελογόνους αδένες.

Μειώνουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ: Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε ή και να κόψουμε το κάπνισμα, που είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα της στοματικής μας υγείας, ενώ σχετίζεται και με διάφορες προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες του στόματος. Όσον αφορά στη διασκέδασή μας και την κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το αλκοόλ προκαλεί ξηροστομία, ενώ τα περισσότερα κοκτέιλς περιέχουν και ζάχαρη. Γι’ αυτό επιβάλλεται η κατανάλωσή τους με μέτρο!

Ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα οδοντικού τραύματος: Αποφεύγουμε να μασάμε παγάκια ή τρίμματα πάγου, προφυλάσσοντας τα δόντια μας από ρωγμές και κατάγματα. Σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, που έχει ως συνέπεια να χάσουμε το δόντι μας, το ξεπλένουμε με νερό και διατηρώντας το σε φυσιολογικό ορό ή γάλα επισκεπτόμαστε επειγόντως οδοντίατρο.

banner

banner1220x365