13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

H 13η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, έχοντας ως στόχο να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τους παράγοντες κινδύνου, αλλά και να αυξήσει την εγρήγορση του πληθυσμού για την έγκαιρη αναγνώριση σημείων και συμπτωμάτων της θρόμβωσης.

To κεντρικό μήνυμα της φετινής καμπάνιας ευαισθητοποίησης είναι «Έχε πάντα τα μάτια σου ανοιχτά…στη θρόμβωση», καλώντας τους πολίτες να ενημερώνονται και να μην αμελούν την αξιολόγηση από τον ειδικό των ύποπτων συμπτωμάτων.

Η φλεβική  θρομβοεμβολική νόσος (Φ.Θ.Ε) είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για το κυκλοφορικό ανθρώπινο σύστημα. Πρόκειται για τη διακοπή της ροής του αίματος σε φλέβα ή αρτηρία από τη δημιουργία θρόμβου μέσα στον αυλό του αγγείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους 4 θανάτους συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση (εγκεφαλικού αγγείου, στεφανιαίου αγγείου, πνευμονική εμβολή, κ.λπ.).

Η Φ.Θ.Ε  είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη εκτιμήθηκε η ευαισθητοποίηση του κοινού στη θρόμβωση με στοιχεία από 9 χώρες που συμπεριέλαβαν περίπου 7000 άτομα και η οποία κατέδειξε ότι ευαισθητοποίηση για τη Φ.Θ.Ε. είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή για το AIDS ή τον καρκίνο του προστάτη ή τον καρκίνο του μαστού , κλινικές οντότητες που είναι λιγότερο συχνές από τη Φ.Θ.Ε. .

Επιπλέον το κοινό δεν φαίνεται να αναγνωρίζει  τη Φ.Θ.Ε.  ως μία κατάσταση που μπορεί να προληφθεί ούτε αναγνωρίζει ως παράγοντες κινδύνου  για Φ.Θ.Ε.   τη νοσηλεία στο νοσοκομείο, το χειρουργείο,  ή τον καρκίνο   (Journal of Thrombosis and Haemostasis, 13: 1365–1371)

Η καλύτερη πρόληψη στο πρόβλημα της θρόμβωσης είναι η φροντίδα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Κι αυτό, γιατί η θρόμβωση είναι επακόλουθο κάποιων νοσημάτων τα οποία είτε υπάρχουν είτε δεν τα γνωρίζουμε.

banner

banner1220x365