Η καλή στοματική υγεία «ανάχωμα» στη σοβαρή Covid-19;

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021

Θα μπορούσε άραγε, η καλή στοματική υγιεινή να αποτελέσει ένα ισχυρό «ανάχωμα» στη σοβαρή νόσηση από COVID-19;

Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που φανερώνουν ότι η φροντίδα των δοντιών και των ούλων μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης- ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος υποφέρει από καρδιακή νόσο.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές έρευνες στο παρελθόν έχουν υπογραμμίσει τη συσχέτιση μεταξύ φτωχής στοματικής υγιεινής και αυξημένης φλεγμονής και καρδιακής νόσου, ενώ και η σοβαρή COVID-19 έχει επίσης, συνδεθεί με φλεγμονώδη αντίδραση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές εξέτασαν 86 Αιγύπτιους ασθενείς με καρδιακή νόσο και επιβεβαιωμένα θετικό αποτέλεσμα νόσησης από κορωνοϊό, με PCR test.

Διαπιστώθηκε ότι φτωχή στοματική υγιεινή συνδεόταν με πιο σοβαρή COVID-19, καθώς και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης.

Tα ευρήματα, που θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν, υποδεικνύουν ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να είναι επιπλέον παράγοντας κινδύνου για ασθενείς με καρδιακή νόσο που μολύνονται από COVID-19.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο ACC Middle East 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Ο Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι στοματικοί ιστοί «δρουν ως ρεζερβουάρ» για τη νόσο, αναπτύσσοντας υψηλό ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα.

Επομένως, συνιστά να είμαστε πολύ σχολαστικοί με την καθημερινή φροντίδα της στοματικής μας υγείας, ιδιαίτερα κατά τη λοίμωξη με COVID-19.

banner

banner1220x365