Λόγοι για να εντάξουμε το αχλάδι στη διατροφή μας

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023

Το αχλάδι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως «ασπίδα» απέναντι σε συγκεκριμένες ασθένειες:

Συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Σχετική μελέτη φανέρωσε ότι η κατανάλωση αχλαδιών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε μερίδα αχλαδιών που καταναλώνονταν την εβδομάδα, οι ερευνητές βρήκαν 3% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που συμβάλλει στην καταπολέμηση των φλεγμονών στον οργανισμό. Κατά της φλεγμονής στοχεύουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα των αχλαδιών όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και K.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και φολικό οξύ καθιστά τα αχλάδια σημαντικούς συμμάχους στην πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα, η κατανάλωσή τους από γυναίκες που  βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχει πολλαπλά οφέλη,  καθώς τις προστατεύει από τον καρκίνο του στήθους.

Ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά των αχλαδιών κάνουν καλό και στην καρδιά. Σε μια μελέτη 40 ενηλίκων με μεταβολικό σύνδρομο, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 2 μεσαίων αχλαδιών κάθε μέρα για 12 εβδομάδες μείωσε τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η περίμετρος της μέσης.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και η κατανάλωσή τους συνδέεται με την καλή λειτουργία του εντέρου. Ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι (178 γραμμάρια) περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών – δηλαδή το 22% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες. Για να λάβετε τις περισσότερες φυτικές ίνες από το αχλάδι σας, προτιμήστε να το καταναλώνετε με τη φλούδα.

Θρεπτική αξία
Ένα μεσαίο αχλάδι (περίπου 180 g) περιέχει:
Ενέργεια: 101 Kcal
Υδατάνθρακες: 27,1 γρ.
Φυτικές ίνες: 5,5 γρ.
Πρωτεΐνες: 1 γρ.

banner

banner1220x365